Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här hittar du bästa bubblet till nyår

Nyårsfirandet stundar. Då vill de flesta ha något gott bubblande i glaset. Utbudet på Systemet är stort och i samma prisläge kan det finnas både utomordentliga viner och sådana som inte gör någon vinvän glad.

Vår vinexpert Sune Liljevall har sin vana trogen provat igenom Systemets ordinarie sortimentet på långt över 100 bubblande drycker –för att här tipsa om den skumpa som ger mest smak och kvalitet för satsade pengar.

– Den stora skillnaden är att äkta champagne bara kan produceras i ett av världens nordligaste vindistrikt – i Champagne nordöst om Paris. Där har naturen och historien gett ultimata förutsättningar för att skapa världens bästa mousserande viner.

– Det kylslagna klimatet gör att druvorna får en lång och utdragen mognadstakt vilket gynnar aromerna. Men framför allt gör det faktum att druvorna knappt lyckas mogna fullständigt att syran blir hög, vilket är perfekt för druvor som ska användas till mousserande vin som bygger på friskhet och fräschör.

– Här skulle druvorna knappast hinna mogna alls. Champagnedistriktet är den absoluta smärtgränsen för kommersiell vinodling, åtminstone av kvalitetsdruvorna chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier som ingår i äkta champagne. Sedan är det inte bara det svala klimatet som bidrar till den extraordinära kvaliteten utan även den unika mycket kalkrika marken som också ger perfekta förutsättningar för att skapa lätta, aromrika och friska viner.

– Champagne blandas av en mängd stilla viner från den aktuella årgången och från tidigare årgångar så att kvaliteten alltid blir jämn och typisk för vinhusets stil. Det kan röra sig om flera hundra basviner från en mängd olika vingårdar i en årgångslös champagne. Dessutom har distriktet en drygt 300-årig tradition i att göra mousserande viner.

En lycklig omständighet är också att romarna omedvetet skapade de ideala lagringskällarna i Champagne när de för två tusen år sedan högg ut milslånga gruvgångar av kritblock som de använde som byggnadsmaterial. I dag är dessa gruvgångar under jord pefekta lagringskällare för champagneflaskorna med passande luftfuktighet och temperatur kring tio grader.

– Ja, lagen säger att champagnen, under den andra jäsningen i flaskan, måste lagras minst 15 månader på sin gästfällning innan den säljs. Men många lagras betydligt längre. Den här lagringen gör att vinerna stabiliseras och att den typiska, delikata, lite brödigt gästiga, moget äppliga, tonen uppstår. Ju längre mognadslagring, desto kraftfullare karaktär.

– Champagne är mycket lagringsduglig. Årgångsbetecknade champagner liksom många av standardchampagnerna (de årgångslösa) mår bra av några års ytterligare lagring. Då utvecklas mer komplexa aromer och den, i mångas tycke, ibland väl aggressiva syran hinner mildras något vilket ger större harmoni. Bra årgångar av champagne kan utvecklas i decennier om du har hyfsade lagringsmöjligheter, det vill säga något så när jämn och sval temperatur.

– Torr champagne är den perfekta aperitifen med sina aptitretande syror och snabbverkande uppiggande effekt. Kolsyran förpassar nämligen snabbt alkoholen till blodet vilket ger festen en flygande start. Här passar naturligtvis även alternativ från Spanien (cava), Tyskand (sekt) eller Italien (spumante). Mousserande vin passar också i många matsammanhang. Till neutrala exklusiva skaldjur som nyårshummern är det utmärkt, liksom till de flesta milda, kokta fiskar och skaldjur, till löjrom, laxrom och ostron. Är skaldjuren eller fiskarna grillade och smakrika bör man välja en ”tyngre”, gärna mogen, champagne (typ Bollinger).

Champagne med sötma kan fungera till lättare desserter med milda fruktsmaker.

– Ja, definitivt. Med några få undantag.