Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här hittar du de godaste ekologiska vinerna

Den ekologiska vinförsäljningen ökade med hela 55 procent förra året – och dubblerades året innan. I dag finns över 200 viner i det ”gröna sortimentet”. Kvaliteten har helt klart blivit bättre, och priserna är ofta bara marginellt högre än för konventionellt odlade viner.

Bland de röda finns tyvärr fortfarande en del tveksamma produkter. Gläds dock åt att det också finns många goda och väl prisvärda ekoviner. Här nedan ser ni de ekologiska vita och röda viner som jag tycker är de allra bästa köpen just nu.

-

Fynd – bästa röda ekoköp

Bianchi Montepulciano d’Abruzzo 2014, Italien

Pris: 69 kr Systembolagsnummer: 7126

Omdöme: Ett alltid mycket prisvärt, typiskt italienskt vin, med vital körsbärsfrukt, örtighet och försynta fatinslag i användbar, välgjord pastastil.

Tajano Rosso Piceno 2014, Marche, Italien

Pris: 79 kr Systembolagsnummer: 6090

Omdöme: Riktigt bra vin på montepulcianodruvan som här gett en generös smak av bigaråer, brödkryddor, fatvanilj och lakrits i följsamt samspel. Bra val till matigare vegrätter och inte alltför smakrika kötträtter på gris och lamm.

Manifesto Nero d’Avola 2014, Sicilien, Italien

Pris: 79 kr Systembolagsnummer: 2680

Omdöme: Smakrikt och solvarmt rödvin med generösa, mogna körsbärstoner, kryddörter och rostad ek i den generösa, rätt långa smaken. Ett utmärkt grillvin till bra pris som många kan uppskatta.

Azabache Crianza 2012, Rioja, Spanien

Pris: 79 kr Systembolagsnummer: 2708

Omdöme: Här bjuds en klassisk god riojastil med mogna körsbär, dill, fatvanilj och choklad på den för priset överraskande sofistikerade smakpaletten. Njut till inte allt för kraftiga rätter på gris och lamm.

Cycliste Cötes du Rhône Villages 2015, Frankrike

Pris: 89 kr Systembolagsnummer: 76065

Omdöme: En utsökt, mustig sydfransos i en solvarm, generöst mörkrödfruktig stil med köttiga stråk från syrahdruvan. Perfekt grillvin och till smakrika köttgrytor.

Mas Louise 2014, Côtes du Rhône, Frankrike

Pris: 99 kr Systembolagsnummer: 6470

Omdöme: Riktigt bra ekovin med rika toner av solmogna hallon och körsbär, örtkryddor och med följsamma, men närvarande, balanserande tanniner (garvsyror). Ett utmärkt val till de flesta kötträtter på lamm och nöt. Har aldrig smakat bättre.

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore 2014, Italien

Pris: 119 kr Systembolagsnummer: 3040

Omdöme: Här samspelar solvarma toner av hallon, körsbär och nypon på ett njutbart sätt där friska syror fint balanserar de söta inslagen. Ett klart seriöst anslaget, hyfsat torrt och matvänligt vin gjort på delvis torkade druvor. Bra val till lagrade ostar, lamm och nöt.

Domaine Santa Duc Gigondas 2012, Frankrike

Pris: 219 kr Systembolagsnummer: 74048

Omdöme: Storstilat vin med massor av solmogna mörka och röda bär, kryddor, mineraler och fattoner i skönt samspel. Långt och djupt i en klass som slår många varianter från grannen Chateauneuf du Pape. Utmärkt nu till smakrika mörka kötträtter. Men ingen brådska att dricka, vinet kommer att utvecklas i åtminstone fem år till.

…också bra röda ekoköp – mycket för pengarna

Adobe Reserva Cabernet Sauvignon 2015, Chile

Pris: 76 kr Systembolagsnummer: 6853

Omdöme: Exponerar en tät svartvinbärslik fruktighet med chokladtoner och välavstämda tanniner (garvsyror). Passar bra till de flesta kötträtter på nöt och lamm, gärna grillade.

Alamos Malbec 2015, Argentina

Pris: 95 kr Systembolagsnummer: 6670

Omdöme: Smakrikt, men ändå tyglat och välstrukturerat, med blå plommon, mörka körsbär, fat och lakrits i smakbilden. Gör sig utmärkt till den stundande grillsäsongens köttexcesser.

Corralillo Syrah 2013, Chile

Pris: 99 kr Systembolagsnummer: 6446

Omdöme: Här trängs mulliga toner av mörka körsbär, svarta vinbär och björnbär tillsammans med stråk av rökta charkuterier i en klart kött- och grillvänlig stil.

Château Pech-Latt 2014, Languedoc-Roussillon, Frankrike

Pris: 99 kr Systembolagsnummer: 2233

Omdöme: En trotjänare bland de ekologiska vinerna som fortfarande står sig i konkurrensen. Det handlar om ett seriöst anslaget, rätt stramt, matvin med mörka bär, kaffetoner, kryddörter och fat i den torra, matkrävande, smakbilden.

Siro Fifty 2013, Toscana, Italien

Pris: 109 kr Systembolagsnummer: 2567

Omdöme: Ett bra strukturerat vin med mörka körsbär, svarta vinbär och choklad i den delikata smakbilden. Fungerar fint till de flesta mörka kötträtter på lamm, nöt och vilt.

Crozes-Hermitage Domaine Harard 2014, Rhône, Frankrike

Pris: 129 kr Systembolagsnummer: 2861

Omdöme: Ett klockrent druvtypiskt syrahvin med mörka bär, vildhallon, lakrits, rökta charkuterier, lagerblad och kryddpeppar i den generösa, snyggt strukturerade, klart köttvänliga smaken.

Domaine de Verquière Rasteau 2014, Frankrike

Pris: 129 kr Systembolagsnummer: 2179

Omdöme: Stramt, mörkbärigt och kryddigt i harmonisk, köttvänlig, hederlig sydfransk, ickefjäskig, stil med bra struktur.

La Bastide Blanche 2013, Bandol, Frankrike

Pris: 169 kr Systembolagsnummer: 2262

Omdöme: Maffigt muskulöst vinbygge med björnbär och andra mörka bär tillsammans med kryddor, örter, lakrits och fat i balanserat samspel. Till smakrika kötträtter, gärna vilt.

-

Fynd – bästa vita ekoköp

Rio Claro Sauvignon Blanc 2015, Chile

Pris: 69 kr Systembolagsnummer: 6851

Omdöme: Ett verkligt prisvärt och välgjort vin till lättare rätter på fisk och skaldjur. Här bjuds druvtypiska toner av nässlor och päron med en limefrisk, aptitretande syra.

Soleado Verdejo Organic 2015, Rueda, Spanien

Pris: 79 kr Systembolagsnummer: 6043

Omdöme: Läckert och fräscht torrt vitvin med örter och citrus i ytterst syrafrisk, aptitretande förening. Utmärkt val till de flesta inte allt för kraftiga fisk- och skaldjursrätter och till syrafrisk getost, typ chèvre.

Running Duck Sauvignon Blanc Semillon 2014, Sydafrika

Pris: 79 kr Systembolagsnummer: 2028

Omdöme: Påtagligt päronfruktigt, smakrikt torrt vin med krusbär och gröna örter i den generösa, aromatiska smaken som balanseras av en pigg syra. Fungerar lika bra till smakrika fiskar som till kryddig kyckling och asiatiska heta rätter.

Famille Excellor Biologique 2015, Bordeaux, Frankrike

Pris: 81 kr Systembolagsnummer: 5566

Omdöme: En tydlig sauvignon blanc-dominerat torrt vin med örtiga inslag av gräs, nässlor, krusbär och en liten fatton i en tämligen strikt, matvänlig stil med aptitretande friska syror. Till fisk och skaldjur, gärna med örtkryddig sås.

Corralillo Sauvignon Blanc 2015, Chile

Pris: 89 kr Systembolagsnummer: 2157

Omdöme: Härligt vitalt vin med grönörtiga inslag och mineraler i den friska, välbalanserade, citrustonade smakbilden. Kan fungera fint som aperitif och till lättare rätter på fisk och skaldjur.

Reichsrat von Buhl Riesling Trocken 2014, Pfalz, Tyskland

Pris: 119 kr Systembolagsnummer: 72093

Omdöme: Påtagligt mineralpräglat, syrafriskt och lätt i en mycket ren, svagt örtig och aptitretande, aperitif- och skaldjursstil. Upplevs nästan som en hälsokur.

A Christmann Riesling 2014, Pfalz, Tyskland

Pris: 129 kr Systembolagsnummer: 5882

Omdöme: Ett utsökt, välbalanserat torrt rieslingvin med tydliga inslag av citrus, granny smith-äpplen och aptitretande mineraler i den stringenta, ytterst vitala smaken. Kalasval till det mesta från hav och sjö.

Chablis Vieilles Vignes Domaine Sainte Claire 2014, Frankrike

Pris: 179 kr Systembolagsnummer: 5595

Omdöme: Ett bra val, från kvalitetssäker producent, när finare fisk och skaldjur står på menyn. Exponerar en något rökig mineralitet i en äppelfrisk frukt med citrusfräsch syra och pikanta rostade stråk av hasselnötter.