Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här hittar du utmärkta röda beställningsviner

Nära hundra nya viner i beställningssortimentet har vår provare Sune Liljevall tagit sig an denna gång. Och hittade en hel del fynd och väl prisvärda viner – både bland de vita och röda. I en artikel nyligen redovisades de vita, här är de röda.

Bland de röda beställningsvinerna finns bland nyheterna på den enklare, men klart välgjorda, skalan en box från den anrika Rioja-firman Faustino. Men då distriktets bestämmelser förbjuder att riojaviner tappas på box så står det inte Rioja någonstans på boxen. Marques de Riscal gjorde en liknande manöver härom året och flyttade adressen till granndistriktet Rueda.

Men vill du ha en riktigt högklassig rioja så måste du gå upp i pris. Leon Dormido på magnumbutelj är till exempel en riktigt god och stiltypisk, klassiskt formulerad, representant i lång, komplex stil.

Kanonkop hör till de alltid kvalitetssäkra sydafrikanska producenterna. Kanonkop Pinotage har nog aldrig smakat bättre än i aktuell årgång och bordeauxblenden Kanonkop Paul Sauer smakar också mycket bra. Båda kan med fördel njutas redan nu, men kan även utvecklas under många år till.

Eikendal Classique visar också att Sydafrika kan producera verkligt delikata, högklassiga viner.

Producenten Domaine des Comtes Méditerranéens i Sydfrankrike gör utmärkta rödviner med tydlig ursprungskaraktär under etiketten Château Maris. Las Combes Grenache och Les Planels Syrah är två mycket bra exponenter från firman vars viner produceras ekologiskt och biodynamiskt.

Slutligen finns ett helt överväldigande intensivt och närmast bedövande innehållsrikt vin från spanska Priorat, nämligen Coster de l’Ermita. Men då tvingas man också spotta upp modiga 579 kronor. Men det är det faktiskt värt, då det garanterat ger en extraordinär vinupplevelse.

 

 

Röda viner i beställningssortimentet

Fynd – bästa röda köp:

70066 Hahn Pinot Noir 2013, Kalifornien, USA 133 kr

Mycket delikat smak av solmogna jordgubbar i en lång och harmonisk, lätt kryddig, pinot noir-stil med tydliga kaliforniska förtecken.

79631 Leon Dormido 2007, Rioja, Spanien 150 cl/335 kr

Utsökt rioiavin med harmonisk, lång, klassisk smak med ursprungstypiska mognadsinslag av dill, läder och söt piptobak i avrundad mycket lättgillad, men seriös körsbärstonad stil.

75508 Chateau Maris Las Combes Grenache 2011, Languedoc-Roussillon, Frankrike 169 kr

Underbart grenachevin med solmogna hallon och körsbär i  harmonisk, snyggt strukturerad, direkt vinnande, lång stil. Kalasgott nu till en köttbit men kan även lagras i åtminstone fem år.

71889 Kanonkop Pinotage 2011, Sydafrika 229 kr

Imponerande pinotage med massor av mörka bär och fat tillsammans med stråk av kaffe, stall och tobak i generös, mycket läcker och välbalanserad förening. Utsökt redan nu till en smakrik kötträtt, men kan även sparas i åtminstone tio år med god utvecklingspotential.

71454 Coster de l’Ermita 2011, Priorat, Spanien 579 kr

Makalöst vinbygge i en extremt koncentrerad, lång och rik stil med solmogna mörka bär, varma alkoholtoner och fat i en fintexturerad tanninkostym. Världsklassvin av ypperlig klass och intressegrad. Ett smakminne för livet.

 

…också bra röda köp:

75716 Faustino Tempranillo, Spanien box 3 liter/199 kr

Ett välgjort och gott vin med solmogna mörkröda bär och vaniljtoner från fat i en mjuk, följsamt lättförståelig stil. Fungerar bra som sällskapsvin, men kan säkert också smaka gott till en buffé med tapas och andra mer anspråkslösa rätter, charkuterier och ost. Det kan också vara ett passande val till den stundande grillsäsongens marinerade fläskkarré.

83179  Côtes-du-Ventoux 2013, Rhônedalen, Frankrike 85 kr

Mycket delikat sydfransos för prisnivån. Bjuder på en tilltalande mix av solmogna körsbär och svarta vinbär i en snyggt strukturerad både syra- och tanninrik, matvänlig stil.

75991 Vino Nobile di Montepulciano Tenute del Cerro 2011, Toscana, Italien 129 kr

Välgjort, typiskt sangiovesevin med tydliga körsbärsaromer, ektoner och viss kärvhet som gör det till ett mångsidigt, seriöst matvin.

84926 Errázuriz Max Reserva Cabernet Sauvignon 2012, Chile 131 kr

Här bjuds en mycket druv- och landtypisk, solvarm svartvinbärskaraktär tillsammans med tilltalande rostade ekfatsaromer i angenäm förening. Utmärkt grillvin.

70172 Oyster Bay Pinot Noir 2013, Nya Zeeland 135 kr

Exponerar en delikat mix av röda bär som vildhallon, jordgubbar och vinbär i kombination med ett lite mörkt, närmast köttigt syrahlikt, drag i intresseväckande, uttrycksfullt samspel.

74814 Château Mont-Redon Lirac 2012, Côtes du Rhône, Frankrike 144 kr

Riktigt gott, seriöst anslaget och distriktstypiskt sydfranskt, mörkrödbärigt vin med balanserat fatinslag i grillvänlig stil.

79231 Rabl Vinum Optimum Pinot Noir 2012, Österrike 169 kr  

Typisk pinot noir i rättfram, lätt kryddig stil med en delikat hallonton.

79617 Cillar D Silos 2010, Ribera del Duero, Spanien 169 kr

Välkomponerad, riktigt god tempranillo med mörk, tät, hårt extraherad bärighet och tydligt fatinslag i distriktstypisk stil. Gott nu till smakrikt kött, men kan med fördel även lagras några år med god utvecklingspotential.

70748 Chateau Maris Les Planels Syrah 2011, Languedoc-Roussillon, Frankrike 169 kr

Ekologiskt syrahvin med massor av björnbär i den koncentrerade, chokladtonade, lätt kryddiga, druvtypiskt smakrikedomen med stråk av tjära. Till mörkt kött av alla slag.

75261 Insoglio del Cinghiale 2013, Maremma/Toscana, Italien 179 kr

Ett klart matkrävande, stramsträvt, ännu ungt, kryddigt vin med mörkmurriga bär och lakrits på smakpaletten. Domineras av syrah med inslag av cabernet franc, merlot och petit verdot.

70087 Amarone della Valpolicella Classico Cantina di Negrar 2011, Venetien, Italien 195 kr

Ett för priset ett klart rekommendabelt amaronevin med typiska körsbärs- och russintoner tillsammans med stråk av mörk choklad och rostade fat i den långa, koncentrerade smaken.

73793 In Violas Merlot 2011, Toscana, Italien 199 kr

Ett tämligen bombastiskt vin, från alltid kvalitetsinriktade Poliziano. Här bjuds massor av framför allt körsbär- och svarta vinbärstoner tillsammans med inslag av fat, viol och mörk choklad i smakarsenalen som dock även rymmer en tilltalande, uppstramande tanninstruktur. Gränsar till fynd.

81538 Eikendal Classique 2008, Sydafrika 224 kr

Ett tydligt bordeaux-inspirerat vin med mörka bär och hårdrostade kaffetoner i en läcker, harmonisk och lång, direkt vinnande, köttvänlig stil med mjuka, men ändå tydligt artikulerade, tanniner.

74911 Kanonkop Paul Sauer 2010, Sydafrika 269 kr 

Ambitiöst bordeauxblend med massor av svarta vinbär, björnbär och rostade fat i elegant, mycket välformulerad, framtoning. Utsökt redan nu till smakrika, mörka kötträtter, men kan även sparas länge.