Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här kan det farliga avfallet hamna

Ska tusentals ton farligt avfall få förvaras och deponeras i bergrum på Norrlandet?

Frågan prövas nu av Miljööverdomstolen som i går inledde en tvådagars förhandling i Gävle.

– Det kommer bli en stötesten för all framtid, en soptipp som inte kan saneras, säger Gävlebon Stephan Thunstedt, som har överklagat miljödomstolens medgivande.

Berggrummen ligger norr om Bönavägen, mellan de två nybyggda bostadsområdena Lindbacka och Engeltofta backe.

Stephan Thunstedt har en sommarstuga inom en kilometer öster om området där Ragnsells vill behandla och slutförvara farligt avfall. Trots egenintresset betonar han att det är som kommunmedborgare han har engagerat sig i frågan.

– Jag bedömer att det kommer att beröra hela Gävle. Grundvattnet blir förstört, vi har oförutsedda utsläpp av flygaska, även naturen kommer att förstöras och havet kommer att nedsmutsas, och vi har redan fisk som är giftig. Jag tycker att det är bedrövligt, det får inte vara så här, säger Stephan Thunstedt.

När Arbetarbladet söker upp honom är han egentligen tveksam till att uttala sig. Han tycker att myndigheterna ska få chansen att lösa situationen, och vill ogärna medverka till att sprida oro bland Gävleborna.

150 000 ton avfall

Företaget Ragnsells har begärt att få ta emot, mellanlagra och behandla 150 000 ton avfall och sedan fylla ut de sex bergrummen på Norrlandet med det behandlade avfallet.

Det handlar om flygaska, biobränsleaska, slagg, metallhydroxidslam, föreorenad jord och annat oorganiskt material.

Gävle kommun och länsstyrelsen avslog ansökan. Men miljödomstolen beviljade i mars förra året företaget tillstånd, med reservation för 22 villkor som ska vara uppfyllda. Domen från miljödomstolen överklagades dock av både byggnads- och miljönämnden i Gävle och Stephan Thunstedt.

Gift kan nå havet

Lena Lundgren, ordförande i nämnden, anser att det är kommunens skyldighet att få saken prövad så långt det går.

– Tjänstemännen ser faror i det här och de hävdar att föroreningar inte kommer hållas kvar i bergrummen, att det finns risk att gifter går ut i havet. Vi gör vad vi kan nu för att belysa faror och risker så vi inte om 100 år får ta hand om en miljökatastrof, säger hon.

Arbetarbladet pratade igår med Ragnsells ombud, advokat Magnus Fröberg, som bad att få återkomma med en kommentar efter tisdagens förhandling.

Gävle kommun företräds av miljöjuristen Jonas Christensen från Uppsala.

Idag fortsätter förhandlingen i Miljööverdomstolen som sammanträder i Gävle tingsrätt och även ska göra en syn av det berörda området ute på Norrlandet.