Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här kan du frossa i Streep

Jag hade aldrig hört talas om Julia Child. Men så är jag inte särskilt intresserad av matlagning heller.

Hon var amerikansk tv-kock på 1960-talet och blev legendarisk.

Man kan se henne laga fransk omelett på youtube.

Eller man kan se henne porträtterad av Meryl Streep på bio, i nya filmen "Julie & Julia".

Julia Child hade ett omisskännligt, forcerat sätt att tala. I Meryl Streeps gestalt är hon en ståtlig, frimodig, energisk kvinna, passionerat förälskad i fransk kokkonst. Dock aningen sorgsen; det framställs (vilket är lite irriterande) som att hennes besatthet för komplicerade såser egentligen skulle vara ett substitut för barnlöshet.

Streep gör som alltid en alldeles fantastisk insats. Inte ett ont ord om det. Hon är den bästa ingrediensen.

Men jag har svårt att smälta filmen som helhet. Eller rättare sagt, man blir övermätt på en riktig kaloribomb av smör och livsnjutningsromantik.

Julie (Amy Adams) är en ung kvinna i 2000-talets New York som föresatt sig att hinna laga alla recepten i Julia Childs kokbok, dag för dag under ett år. Hennes köks- och kärleksbestyr skildras parallellt med återblickar på Julias.

Karaktäristiskt är att ingen bryr sig om varken smakförstärkare eller världssvält.

Regissören/manusförfattaren Norah Ephron (ansvarig för "Sömnlös i Seattle" och många andra smeksamma relationskomedier) mixar en ojämn soppa som smakar vattnigt så snart inte den överdådiga Meryl Streep är i bild.

Men frossa och njut av henne, och av den matlagnings-tv-historia som lett oss fram till Tina.