Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här kan du redan hitta julklappsvinerna

November månads exklusiva och tillfälliga nyheter på bolaget omfattar drygt 40 viner. Ofta får man vad man betalar för i dessa lite högre prislägen, men vissa viner sticker ut lite extra. Jag har valt ut sju som jag tycker ger absolut mest smakvaluta för pengarna.

Viner som med råge är värda sitt pris. Kanske bra läge att redan nu fixa julklappsviner som garanteras uppskattas av vinvänner.

Viner som inte tas hem till din Systembutik kan enkelt beställas på bolagets hemsida och hämtas någon dag senare. Men volymerna är små så vänta inte för länge om du vill ha någon av godbitarna.

Nya tillfälliga nyheter

(samtliga släpps 6 november)

Bästa vita köp

Dog Point Sauvignon Blanc 2014, Nya Zeeland

Systembolagsnummer: 93009 Pris: 185 kr

Karaktär: En fantastisk sauvignon blanc i en ytterst vital, välgjord och ren stil med citrus, krusbär, gröna örter och mineraltoner i elegant, mycket syrafrisk förening. En av de absolut bästa nyzeeländska viner på druvan jag smakat. Och där håller man genomgående hög klass.

Passar till: Utsökt val till skaldjur och lättare fiskrätter. Gott även till chèvreost och fräscha sallader.

Hartenberg Tenacity Riesling 2013, Sydafrika

Systembolagsnummer: 99401 Pris: 185 kr

Karaktär: En mycket personlig, smakrik, generöst fruktig riesling med stråk av ädelröteangripna druvor som gett en komplex, överraskande bred, gulfruktig smak med ett litet pikant druvtypisk touch av gummi och petroleum.

Passar till: Smakrika, gärna grillade, fiskar och ljusa kötträtter. Kan även fungera fint till kryddiga asiatiskt inspirerade rätter.

Bästa röda köp

Il Provinciale 2004, Piemonte, Italien

Systembolagsnummer: 93014 Pris: 179 kr

Karaktär: Underbart avrundat, 14 årigt moget, nebbiolovin med ljuvliga stråk av mörka bär, tryffel, läder och multna löv i den långa, fint strukturerade, smakbilden. En storartat fyndtillfälle för alla som gillar norditalienska Barolo och Barbaresco – men här i mognare och mer plånboksvänlig skepnad.

Passar till: Utmärkt val till de flesta finare kötträtter.

Rust en Vrede Syrah 2012, Sydafrika

Systembolagsnummer: 99054 Pris: 195 kr

Karaktär: Exponerar en lång, harmonisk, mörkbärig, något alkoholfet, smak med rostade, kaffelika, ekfatstoner tillsammans med stråk av choklad och lakrits. Ännu ett styrkebeskad från en av Sydafrikas bästa producenter. Kan gärna lagras.

Passar till: Smakrikt mörkt kött, gärna vilt.

Marquis de Calon 2010, Saint-Estephe/Bordeaux, Frankrike

Systembolagsnummer: 95790 Pris: 279 kr

Karaktär: Kalasgod bordeaux från hyllad årgång som bjuder på en redan tillgänglig mörkbärig smak med inslag av kaffe och rostade fat i mycket tilltalande, seriöst anslagen, klassisk förening.

Passar till: Perfekt partner till alla finare, mörka kötträtter.

Châteauneuf-du-Pape Domaine Pierre Usseglio 2012, Rhône, Frankrike

Systembolagsnummer: 95215 Pris: 299 kr

Karaktär: Ett högklassigt påvevin med en stor, rik smak av solmogna, men ändå behagfullt syrafriska, bär tillsammans med milda kryddor och pikanta mineraltoner. Gott redan nu, men kommer att rundas av och växa i komplexitet med några års lagring. Lufta gärna vinet någon timme innan det ska drickas.

Passar till: Rätter på lamm och nöt.

Barolo Josetta Saffirio 2011, Piemonte, Italien

Systembolagsnummer: 95107 Pris: 299 kr

Karaktär: Överraskande avrundad, lång, mycket harmonisk, helt drickfärdig, högklassig barolo med stråk av torkad frukt, kanel, läckra brödkryddor, god piptobak och rosenblad i balanserat samspel. En tomte på etiketten, som den här vinfirman har året om, gör vinet extra lämpligt som julklapp.

Passar till: Smakrika kötträtter på nöt, lamm och vilt, gärna med gräddig sås och svamp som tillbehör.