Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här kan man räkna med hjälp

Har du svårt att klara matteläxan? I Gävle och Sandviken ordnar föreningen Mattecentrum läxhjälp en gång i veckan.

– Jag går hit varje tisdag. Här finns flera som är duktiga på matte som kan hjälpa till, säger Jonathan Al-Ani, som går andra året på naturvetenskapliga programmet på Vasaskolan.

Han är en av ett 15-tal elever som kommit till Vasaskolans räknestuga.

Mattecentrum är en ideell förening som ger gratis läxhjälp till högstadie- och gymnasieelever. En dag i veckan ordnar de räknestugor på Vasaskolan i Gävle och på Bessemerskolan i Sandviken (torsdagar).

Föreningen pekar på att studier visar att svenska elevers matematikkunskaper sjunker och de vill därför göra en insats.

De som svarar för läxhjälpen är volontärer med varierande bakgrund. Robert Stewing jobbar till vardags som systemutvecklare vid landstinget. Han vill visa eleverna att matte är roligt och inte alls så svårt som många tror.

– Det är ett bra sätt att lära sig tänka logiskt och lösa problem, säger han.

Det är väldigt olika hur många som kommer till räknestugorna. Det kan variera från tio till 40. Sandra Öberg och Elin Westerberg som just har börjat plugga tekniskt vid Polhemsskolan är där för första gången.

– Men det kommer att bli fler, säger Sandra.