Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har Maud riktig koll?

Annons

Maud Olofsson centerpartiet menar i en intervju i radions P1 att LAS måste skrotas för företag med mindre än 10 anställda. Som argument framför hon bland annat att facket på stora företag ändå avtalar bort turordningen/LAS. Hon hävdar även att det i dagsläget bara är anställningstid som räknas.
Jag som fackligt aktiv funderar om hon har ordentlig koll på hur LAS fungerar. När jag läser i LAS paragraf 22 som reglerar turordning vid uppsägning. Så finns det en del saker som Maud borde veta.
Det första man kan läsa är att arbetsgivare med färre an 10 anställda kan undanta som mest 2 st anställda från turordnings listan.
Sedan kommer vi det Maud menar. Turordningen bestäms utifrån varje arbetstagares sammanlagda anställningstid. Arbetstagare med längre anställningstid har företräde framför de med kortare tid. Men det står även att om det är så att kan en arbetstagare endast efter omplacering kan beredas fortsatt arbete så gäller som förutsättning för förtur att arbetstagaren har tillräckliga kvalifikationer för de befattningar som kan vara aktuella.
Detta innebär i praktiken att om en arbetstagare som har till exempel 10 års anställning och blir uppsagd inte kan ta jobbet för en arbetstagare som har säg 5 års anställningstid så vida han inte har de rätta kvalifikationerna för den befattningen. Det är även så att det finns en praxis inblandad här också. Som säger att arbetstagaren ska kunna lära sig befattningen på ca 6 mån för att det skall bli frågan om förtur.
Om det är ett läge där två arbetstagare med likvärdiga kvalifikationer står mot varandra tycker jag att det rimligt att det i utgångsläget är anställningstid som gäller.
Mikael Ybert, Ordförande Pappers avd2 Skutskär

Mer läsning

Annons