Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har ni ork att ta itu med köerna?

Sex KD-politiker skriver om kömiljarden och undrar varför landstinget inte har nått dess mål. ”För att korta vårdköerna är en bättre samverkan med kommuner och grannlandsting viktig för oss”, skriver de.

Annons

För Kristdemokraterna är det viktigt att patienten – inte systemen – ska stå i centrum i den svenska sjukvården. Därför ska alla erbjudas en behovsanpassad, tillgänglig och effektiv vård av god kvalitet.

Hur ska man då komma till rätta med köerna? Resurs- och personalbrist är förhållandevis svårt att påverka. Däremot är det lättare att ta itu med den bristande viljan att prioritera. Det finns också mycket att göra i fråga om tillgänglighet och bristande effektivitet i organisationskultur och ledningssystem.

Detta visar inte minst det som har hänt sedan socialminister Göran Hägglunds (KD) förslag om kömiljarden blev regeringspolitik.

Kömiljarden innebär att de landsting som klarar av att erbjuda 80 procent av patienterna besök hos specialist inom 90 dagar får dela på 450 miljoner kronor. De som klarar 90 procent får dela på 50 miljoner kronor till.

De landsting som dessutom ger 80 procent av patienterna behandling inom 90 dagar får dela på ytterligare 450 miljoner kronor. Slutligen fördelas 50 miljoner kronor mellan de landsting som kan erbjuda 90 procent av patienterna behandling inom vårdgarantins ram.

Hur går det då för de som förväntar sig att få vård av landstinget Gävleborg? Landstinget har definitivt inte nått kömiljardens mål.

För att korta köerna i landstinget Gävleborg är en bättre samverkan med kommuner och grannlandsting viktigt för oss Kristdemokrater. Men framför allt måste telefontider, mottagningstider och öppettider i allmänhet anpassas mycket bättre efter patienternas behov än efter systemets krav.

De månatliga uppföljningarna i Landstingsstyrelsen kommer att visa om beslutade insatser för att förkorta köerna i Gävleborg ger effekt. Upp till bevis Knapp, Brink & Co! Ingemar Kalén, KD

Hudiksvall

Gävle

Hudiksvall

Bollnäs

Arbrå

Mer läsning

Annons