Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här poserar SD-politikern från Gävle med nationalistiska bandet

Hallå där Louise Eriksson, SD-politiker från Gävle och sambo med partiledaren för rasistiska Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson, som i helgen fastnade på bild med det nationalistiska bandet Ultima Thule. Bilden spreds snabbt på sociala medier, och Nyheter24 rapporterade om den här.

Annons

Hur tänkte du och Jimmie Åkesson när ni poserade med ett band som kopplas ihop med rasism och främlingsfientlighet?

– Det är främst medierna som kopplar ihop dem med det. Jag gör det inte. Jag betraktar dem som personliga vänner, och jag vet att de inte har några rasistiska eller nazistiska åsikter. De är ett av 90-talets största band och det är många som uppskattar deras texter och musik. De personerna förtjänar en rasiststämpel lika lite som bandet gör. Ultima Thule har ett unikt sätt att hylla vårt land och beskriva vår politiska samtid. De har gjort mycket för vårt kulturarv, och jag tycker att de förtjänar mer uppskattning.

Så du anser inte att bandet kan kopplas till rasism och främlingsfientlighet?

– Nej, de står inte för sådana värderingar. Det handlar om ungdomssynder för 30 år sedan – om fyra desperata 20-åringar som ville ha ut sin musik. Det har ingen betydelse i dag. Proportionerna som har uppstått i medierna är tramsiga. Ultima Thule har konsekvent tagit avstånd från extremism – de har till och med avbrutit en konsert för att skälla ut en nazist. Vad mer kan de göra?

Vilken är din relation till bandet?

– Jag har lyssnat på dem sedan 14–15-årsåldern, och de har fastnat i mitt hjärta. Några av bandmedlemmarna är bekanta, andra är personliga vänner. Jag är tacksam och hedrad över att de ville spela i vår trädgård.

Vad tänker du kring den uppmärksamhet som det här har fått i medierna?

– Jag är inte förvånad, men bekymrad. Medierna bygger upp halmgubbar och slår på dem. Intrigen som skapas är ett luftslott.

Kan du förstå att folk har reagerat på bilden?

– Nej, jag tycker inte att Ultima Thule kan göra mer för att ta avstånd från extremism.

Vad har du annars för planer i sommar?

– Jag tror att jag ska åka upp till Gävle och gå på Getaway. Jag försöker att åka till Gävle några gånger per år för att hälsa på släkt och vänner.

LÄS OCKSÅ: "Ultima Thule är inte rumsrent"

Annons