Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här räddade Lars 10-åringen

– Sån tur att jag hittade pojken och att han levde. Ibland tänker jag på det.


Det var Lars Borgman i Sandviken, som fann den då
10-
årige Sebastian Yhr, sedan denne försvunnit i snömassorna på väg till en kamrat.

I sju timmar låg Sebastian med huvudet i ett buskage sedan han fastnat med täckbyxorna i ett staket och inte kunde komma loss.

När han hittades var han starkt nedkyld, men klarade sig mirakulöst nog utan framtida men.

Sebastian var på väg till en kompis, när han klättrade över staketet och fastnade.

– Jag kommer ihåg att jag ramlade med huvudet före och svimmade, vaknade och svimmade. Jag ropade och ropade, men ingen hörde. Jag fick panik och var rädd som fan, det var jättejobbigt, berättar Sebastian, i dag 20 år.

– När de hittade mig var jag helt groggy och förstod ingenting.

I sju timmar låg Sebastian begravd under en ständigt växande snödriva medan hans föräldrar letade, ringde runt till kompisar och kontaktade polisen. En efterlysning gick också ut på lokalradion.

Lars Borgman hade genom bekanta fått veta att en pojke saknades i grannskapet. Tillsammans med en granne begav han sig ut och letade i mörkret och snöyran.

Han försökte tänka som ett barn och vilka vägar ett barn väljer att ta.

Efter två timmar upptäckte Lars en översnöad fot – Sebastians fot.

– Jag hade ingen aning om ifall han levde, men han var vid medvetande när jag började gräva fram honom. På något sätt hade väl busken skapat luftfickor åt honom, så att han kunde andas. Grannen och jag grävde upp honom med händerna, tog av honom jackan som var genomblöt och stoppade en bil.

I bilen fick Sebastian sitta i värmen, tills ambulansen kom och forslade honom till Falu lasarett. Till Gävle sjukhus var det omöjligt att ta sig på grund av snön.

I ett dygn vårdades Sebastian för sina köldskador.

– Jag kommer ihåg att det var tre personer på sjukhuset som masserade mina händer och fötter, erinrar sig Sebastian, som efter ett dygn fick komma hem till sina överlyckliga föräldrar.

Snödramat hade fått ett lyckligt slut och Lars Borgman fick senare motta en medalj av polisen för sin räddningsinsats.

Märkligt nog var det inga andra människo som kom till allvarlig skada under århundradets snöoväder.