Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här råder ingen kris, tvärtom

Medan andra skär ner och varslar, har Forma Plast nästan fördubblat sin verksamhet inom loppet av ett år.


Med en speciell affärsidé, som än så länge varit mycket framgångsrik, känner de sig trygga också inför framtiden.


– Jag skulle vilja påstå att vi skiljer oss mycket från andra liknande företag, säger ägaren Åke Hålén.

Under det senaste året har Forma Plast vuxit rejält. Närmare bestämt med 700 kvadratmeter och flera nya maskiner. Samtidigt som finanskrisen drabbar allt fler områden, har man här ännu inte märkt någon lågkonjunktur.

– Vi har inte haft en enda nedgång sedan starten 1990, säger ägaren Åke Hålén som grundade Forma Plast.

I stället får man nya kunder och i lokalerna i Gäveränge tillverkar man numera delar till så skiftande saker som ambulansinredning, ridhjälmar, sopkärl, handikapphjälpmedel och butiksinredning.

– Vi har till exempel en stor order som ska levereras en gång i veckan från och med december. Det hade vi inte grejat för ett halvår sedan innan utökningen var klar.

Produktionsansvarige Björn Östberg tror att det är en del i framgången – att kunderna kommer från så olika marknader. Dessutom ökar det chanserna att man tar sig relativt oskadda igenom en lågkonjunktur.

– Vi har lagt våra ägg i många olika korgar skulle man kunna säga. På det viset sprider man riskerna också. Det vi förlorar i gungan kan vi ta igen i karusellerna.

Forma Plast sysslar med vakuumformning av plast. Det är man inte ensamma om i landet. Däremot har man en egen affärsidé som Hålén och Östberg gärna pratar mera om.

Och det handlar om att utnyttja sitt kontaktnät – både i den egna och andra branscher.

Om en kund till exempel ber Forma Plast om hjälp med något som de inte kan producera – vidarebefordrar de gärna kontakten till någon som kan. Allra helst någon i regionen. Björn Östberg kallar tanken för ”Ockelboandan”:

– I mångt och mycket handlar det om att se att vi kan tillsammans, tillsammans klarar vi av det.

Det har också hänt att företag i regionen kontaktar varandra i bemanningsfrågor.

Det kan till exempel handla om att något företag i området är överbemannat, och då kontaktar de andra för att se om någon har plats för de övertaliga i personalen.

– Det är inte rimligt att alla små företag ska sitta på all kompetens och alla resurser. Det är också ett sätt att undvika att folk blir uppsagda, att vi behåller kompetensen i regionen. Än så länge sker det i lite blygsam skala men det är fullt möjligt att utveckla det, berättar Östberg.