Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här ska alla på gruppboendet få plats

Det är trångt på Varvaterrassens gruppboende. Det saknas gemensamma utrymmen för de boende där de kan äta och umgås. Och de anställda har inget eget personalrum. Men nu har personalen fått nog.


– Kommunen har lovat att ordna det här i flera år men det händer inget, säger Åsa Bohlin.

Annons

Varvaterrassens gruppboende för utvecklingsstörda öppnade 1993. Boendet har sex lägenheter och från början bodde där fem brukare, en av lägenheterna användes av personalen och det fanns ett gemensamt utrymme för de boende.

– Men för åtta år sedan beslutade omvårdnad att flytta in en boende till. Det gemensamma rummet byggdes då om till personalrum, säger Åsa Bohlin, som har jobbat där sedan starten.

Det har inneburit en rad försämringar, både för personalen och för de boende. De boende som helst vill äta tillsammans tvingas inta sina måltider ensamma i sina lägenheter och eftersom de inte kan tillreda maten själva får personalen gå runt i lägenheterna och laga snabbmat till var och en.

– Det vore trevligt om vi kunde laga mat och äta tillsammans. De är ju vana vid den gemenskapen, säger Åsa Bohlin.

Det lilla personalrummet måste passeras när boende och anhöriga ska ut på den gemensamma altanen. Det finns inget omklädningsrum. Eftersom det saknas andra lediga rum måste personalrummet även användas för att ta emot anhöriga och besökare.

– Vi har en halvtimmes schemalagd rast men vi får aldrig äta ostört i personalrummet, det är alltid någon av brukarna som vill komma in. Det är psykiskt påfrestande, säger Marina Jonsson.

Personalen har påtalat problemet i fyra år och Arbetsmiljöverket har vid flera tillfällen påpekat bristerna, trots det har det inte skett någon förändring.

– Omvårdnad verkar inte ta oss inte på allvar. Vi behöver inget stort personalrum, bara en vrå där man kan få vara ifred en stund.

Nu har problemet ställts på sin spets. Två av de boende har nämligen blivit pensionärer och då är gruppboendet skyldigt att erbjuda dagverksamhet.

Det enda gemensamma utrymme som finns i dag är ett hörn av korridoren, mitt framför ingången, som rymmer ett mindre slagbord och tre stolar.

– Det är som att sitta och fika i farstun och vi kan inte använda det alla samtidigt, säger Siv Hansson.

Personalen ser tre lösningar. Antingen får kommunen flytta hela gruppboendet eller bygga ut. Den tredje lösningen är att flytta en boende som har personliga assistenter. Det är egentligen inte tillåtet med personliga assistenter på ett gruppboende.

Arbetsmiljöverket har beslutat att ge omvårdnadsförvaltningen böter på 50 000 kronor för att inga åtgärder har vidtagits. Ärendet har ännu inte överlämnats till länsrätten.

– Det är djupt beklagligt att det har blivit så här. Det blev fel. Vi har försökt att lösa det men tiden har runnit iväg för oss. Vi jobbar nu intensivt med att hitta lösningar, säger Vivi-Anne Sundqvist, s-ordförande i omvårdnadsnämnden.