Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här ska Sandvikens nya hotell byggas: "Kommit en bit på vägen"

Ett stort hotell med 70-80 hotellrum centralt, nära Sandvik och busshållplats.
Fastighetsägaren till Sanderängsgatan 5, Anders Eriksson, är i full gång med planerna.
– Om allt går bra börjar vi att bygga om ett år, säger han.

Annons

Idén om att bygga ett hotell väcktes hos Anders Eriksson redan för fyra år sedan, men då var tanken att bygga på tomten Rullstenen 15, som han äger och hyr ut till Nordicbo, som är ett företagshotell med 36 lägenheter. Men eftersom han visste att tomten Rullstenen 7, bakom företagshotellet, var obebyggd tog han med den i ansökan och köpte sedan marken av kommunen.

– Det finns redan en byggrätt för tomten bakom på 1000 kvadratmeter, men jag vill skapa en byggrätt för cirka 2000 kvadratmeter, säger Anders Eriksson.

När han i våras fick veta att det var möjligt att skapa en större byggrätt ökade han tempot.

– Vi har kommit en bit på vägen. Det finns en intressent som vill driva hotellet, investerare som vill bygga, och alla pusselbitar finns där, säger han.

– Vi är överens om tagen och nu ska jag se till att det händer.

Tillsammans med den som ska driva hotellet och konsulter arbetar han nu fram en detaljplan, som han hoppas blir klar nu under hösten. Marken lutar och bygget blir något i suterräng och uppbyggt i moduler, spekulerar Anders Eriksson.

– Jag ser framför mig legoklossar, men sen måste vi bestämma höjd och bredd och så. Det beror på hur det blir med byggrätten, men jag ser inga hinder, säger han.

Han känner starkt för sitt beslut att bygga, tittar ut över tomten med alla träd och buskar, och föreställer sig sitt hotell.

– Jag älskar utveckling, framför allt näringslivsutveckling. Att stå här och titta ut över buskarna idag och ha en vision om förändring, säger han.

Att bygga just längs Sanderängsgatan var självklart för Anders Eriksson, eftersom läget är tilltalande. Det är i närheten, på grönytan mellan Mossvägen och Gävlevägen, som tre höghus med 60 nya bostäder ska byggas.

– Det är några hundra meter till centrum, till Sandvik, till busshållplatsen på Mossvägen och nära Sandbacka park. Det är inte heller långt till Göransson arena, säger han.

Sandviken behöver fler hotell för att kunna arrangera stora evenemang och ta emot långväga gäster så väl som från Valbo och Gävle, förklarar Anders Eriksson.

– Högbo brukshotell och hotellet i Trebo ska bygga ut och jag tror att det är bra att Sandviken utökar med minst hundra nya hotellrum under de närmaste två åren för att klara evenemangen bättre och etableringen av Microsoft. Sandviken är minst lika hett som Gävle, säger han.

Än är det långt kvar innan hotellet står på plats. Detaljplan, skisser och miljökonsekvensanalys med mera ska lämnas in till samhällsbyggnadsförvaltningen, för att underlag till beslut ska finnas. Länsstyrelsen ska säga sitt, grannar och kommunen.

Sandvikens kommun är positiv till Andreas Erikssons planer, och det finns ett planuppdrag hos Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning om att utreda marken för att bygga hotell, vilket han uppskattar.

– Jag har inte haft några motsättningar än så länge. Kommunen har varit positiv till att jag bygger. Om allt går bra börjar vi att bygga om ett år och om allt går dåligt bygger vi om två år, säger han, och skrattar.