Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här smids det stora framtidsplaner

/
 • Framtidsplaner. Daniel Norling, Anton Nyberg och Robin Hammar går alla sista året i gymnasiet och samtalar         med prima om sina planer inför framtiden.
 • Anton Nyberg. Ålder: 18 år. Bor: Valbo. Gör: Studerar och softar på fritiden.
 • Robin Hammar. Ålder: 18 år. Bor: Skutskär. Gör: Studerar ekonomi, spelar innebandy på fritiden.
 • Daniel Norling. Ålder: 18 år. Bor: Oppala. Gör: Studerar, umgås 
med flickvännen på fritiden och spelar hockey.

I dagens läge är det inte alltid så lätt att veta vad man ska göra om några år. Som ung har man stor press på sig att göra alla möjliga olika val och hinner inte med att tänka på vad man ska bli när man blir stor. Men stor, det är vi ju redan.

Annons

Många har stora planer och har hela framtiden planerad, från avslutning i skolan tills de kommer att gå i pension. Det är dock inte lika lätt för alla utan det tar lång tid för vissa att komma på vad de vill göra. Men någon gång kommer det att släppa, det kanske inte är just nu, men alla har nog någon sorts fram tidsplan.
Vi på primaredaktionen har pratat med Daniel Norling, Anton Nyberg och Robin Hammar, alla tre sistaårsstudenter på gymnasiet, om hur de tror att deras framtider kommer att se ut.

Vad tror du att du kommer att göra om tio år?
Daniel Norling:
– Om tio år tror jag att jag har pluggat färdigt och jag skulle vilja jobba med människor, gärna som psykolog. Men jag har inte tänkt att flytta härifrån, jag kommer nog fortfarande att bo omkring Gävle någonstans.
Anton Nyberg:
– Då, om tio år, tjänar jag miljarder! Jag är inte i ett fast förhållande, har studerat färdigt och tänker inte plugga en dag till. Jag skulle vilja placera aktier på någon bank, tycker om när det är lite riskabelt och när man inte vet hur det ska gå.
Robin Hammar:
– Som jag har tänkt tidigare vill jag bli polis. Går inte den drömmen i uppfyllelse kommer jag att jobba med att borra och dra kablar i Norge inom ett bredbandsföretag.

Vad hade du för planer när du valde gymnasieprogram?
Daniel:

– Innan jag började gymnasiet hade jag inte alls några planer för framtiden, men jag valde ekonomiprogrammet på gymnasiet för att få en bred utbildning och kunna välja inriktning senare i livet. Jag vill inte jobba med något inom ekonomi, jag insåg ganska snabbt att siffror inte är så kul att räkna om det inte är mina egna.
Anton:
– Jag valde att gå på ekonomiprogrammet för att det är en bred utbildning och det stänger inga dörrar utan det bara öppnar flera. Men jag har alltid haft talang inom svenska och ekonomi, och det ska man ju ta vara på.
Robin:
– Jag har fortfarande kvar samma planer för att bli polis som när jag var liten. Jag valde ekonomiprogrammet för att det hade flest meriter och har många ämnen och kurser som jag behöver för att kunna bli polis, annars hade jag behövt plugga vidare för att få bredare grund

Har dina planer förändrats nu när du går på gymnasiet?
Daniel:

– Efter gymnasiet har jag tänkt att plugga vidare, men tänkte ta ett sabbatsår och jobba lite på ICA Maxi, där jag nu jobbar redan nu. Annars åker jag gärna någon termin till ett college och har kul. Sedan plugga vidare på någon högskola.
Anton:
– Innan jag började på gymnasiet hade jag inte en aning om vad jag skulle göra senare i livet, inte tänkt på hur min framtid skulle se ut och visste inte vad jag ville jobba med. Nu, efter jag har tagit studenten, tänker jag plugga vidare direkt. Informatörslinjen på högskolan i Gävle är ett intressant alternativ.
Robin:
– Tyvärr kan jag inte söka till polishögskolan innan jag är 20 år. Tills dess har jag tänkt mig att ta ett basår och läsa psykologi på högskolan innan jag söker vidare till polishögskolan. Det känns som att det är en väldigt bra merit att ha läst det.

Har du tänkt plugga vidare efter studenten?
Daniel:
– Jag vill bli psykolog men vet inte om jag kommer in på den utbildningen. Jag har också tänkt på att bli socionom eller journalist.
Anton:
– Jag tror att de flesta av mina klasskamrater kommer att plugga vidare eftersom ekonomiprogrammet inte är en yrkesförberedande utbildning, men allmänt i Sverige tror jag att de flesta jobbar efter gymnasiet. Folk vill växa upp fort.

Vad var ditt drömyrke  när du var liten?
Daniel:

– Mitt drömyrke var att bli läkare, men sedan insåg jag att jag var rädd för blod så det sket sig.
Robin:
– Jag har alltid haft ett stort intresse för att bli polis, jag bestämde mig redan vid tioårsåldern för att jag skulle bli det. Dessutom är min pappa polis så det kan ligga mycket i att jag fick ett intresse för att bli polis från honom.

Hur tror du att de flesta väljer att göra efter gymnasiet?
Daniel:

– Jag tror att de flesta som tar studenten kommer att ta en paus från studierna något år och att jobba för att sedan plugga vidare.
Robin:
– Jag tror de flesta försöker hitta ett jobb direkt efter gymnasiet, de är nog väldigt trötta på pluggandet efter cirka tretton år. Många i min klass har tänkt söka sig in som civilekonom.

Tror du det är lätt eller svårt att skaffa sig ett jobb utan någon vidareutbildning?
Daniel:

– Det är nog svårt för ungdomar som inte har någon extra utbildning från högskola att få ett ”attraktivt” jobb, det hjälper alltid att ha en utbildning när man söker jobb. En arbetsgivare anställer hellre de som har en utbildning framför de som inte har det.
Anton:
– Vill man jobba i en butik hela livet så är det klart att man kan få ett jobb. Men det är alltid bra att ha en utbildning.
Robin:
– Nej de är definitivt inte lätt, man måste nog ha någon sorts kontakt för att komma ut i arbetslivet.

Beatrice Frykman
Linn Andersson
Sandra Holmstedt
prima@arbetarbladet.se

Mer läsning

Annons