Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här snålas inte på ögongodiset

Postapokalyptisk science fiction är hett i år. Den luddiga, men ack så fascinerande ”Cloud Atlas” var en sådan film. Eller ja, åtminstone till viss del. Framöver sedan har vi höjdpunkter som Neill Blomkamps ”Elysium” och den kanske inte lika hajpade, men likväl nyfikenhetsväckande ”After Earth” att se fram emot.

Först ut är dock detta action-äventyr med Tom Cruise i spetsen. Han spelar Jack Harper, en robotreparatör stationerad på ett dystopiskt Jorden år 2072. Månen hänger i spillror på himlavalvet och vår planet har reducerats till en gigantisk soptipp efter ett krig med utomjordingar sextio år tidigare.

Jacks isolation, som en del av ”städpatrullen” som extraherar viktiga resurser åt mänsklighetens överlevande, för oavkortat tankarna till Pixar-pärlan ”Wall-E”. Men här är det inte tal om några spirande robot-romanser. Inga välformulerade pikar åt det globala samhällets överkonsumtion. Trots att det för dylikt fanns gott om potential.

När Jack i slutskedet av sitt uppdrag räddar en fager dam från ett kraschat rymdskepp, uppdagas twister i storyn som vrider om perspektivet helt. Ett möte med den enigmatiske rebellledaren Malcolm Beech (den alltjämt vördnadsvärda Morgan Freeman) skakar om världsuppfattningen ytterligare.

Mycket yta och lite innehåll är dock vad som bjuds på här. ”Tron Legacy”-regissören Joseph Kosinski, vars egenskrivna grafiska novell denna historia har adapterats från, snålar inte direkt på ögongodiset, men något vidare djup i berättelsen är i det närmaste non-existent.

”Oblivion”, som kan översättas till ”glömska”, är en passande titel för detta pastischartade hopkok av långt överlägsna klassiker som ”2001” och ”Blade Runner”.

Även spelvärlden ser ut att ha inspirerat, då jag tycker mig ana designval från mästerverket ”Portal”. Somliga skulle kalla det ett hommage. Jag kallar det brist på fantasi. Ruskigt läcker är den om inte annat, och det är just det stilrena visuella som mynnar ut i en fullgod, om än lättglömd, sci-fi-upplevelse.

Mikael Stånggren