Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här tränas de skarpaste nosarna

De kan hitta miljögifter och minor, lukta sig till sjukdomar och varna diabetiker när blodsockret är för lågt.

På Hundcampus i Hällefors drar man nytta av hundarnas fantastiska nos.

– Begränsningen ligger inte hos dem utan hos oss, säger instruktören Lennart Wetterholm.

Ett särskilt luktlaboratorium har byggts upp i Hällefors där hundarna under vetenskapligt säkra förhållanden fått lära sig att känna igen hur lungcancer luktar.

Fyra burkar åt gången rullas fram – en av burkarna innehåller andningsprov från personer med lungcancer, de andra proven kommer från personer som är friska eller har andra sjukdomar. När hunden markerar rätt burk får den en belöning.

– Andningsprov är svåra eftersom de innehåller ett oändligt antal olika molekyler. Därför tar det tid för hundarna att lära sig vad det är de ska upptäcka, att det är just lungcancern och inte vilken typ av tandkräm vi använder eller vilken mat vi äter, säger Lennart Wetterholm som är huvudlärare på Hundcampus.

Hundarna måste också lära sig att skilja lungcancer från andra lung- och cancersjukdomar.

Och att hundarna verkligen kan känna igen doften av lungcancer är helt klart, det har man sett i träningsfasen. Nu handlar det om att utveckla testningsmetoder som är säkra.

Lennart Wetterholm – som tidigare jobbat inom bland annat försvaret – jämför med minhundar.

– Det räcker inte med att man har nästan alla rätt när man ska röja minor, då överlever man inte. Det måste bli rätt varje gång.

Han är övertygad om att hundarna kommer att kunna användas inom cancersjukvården – i hans värld är det inget märkvärdigt. På Hundcampus tränar man varje dag hundar som med hjälp av nosen kan leta efter allt från mobiltelefoner, till malmer, droger och sprängämnen.

– Just nu tränar vi en diabeteshund. Den har lärt sig känna igen när blodsockret blir för högt eller lågt och då varna ägaren. Nu tränar vi på att den ska kunna göra det även när den sover. Att doften ska få den att vakna och varna även då.