Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här vävs både mattor och vänskapsband – "Alla kan lära sig"

Genom vävningen får de avkoppling och gemenskap. Och snygga mattor förstås.
Nu hoppas Hamrånge slöjdare att fler, gärna unga, ska upptäcka det fina med att väva. På torsdag blir det därför kvällskafé.
– Handarbetet man gör med sina händer ger glädje för det ger ett resultat, säger Anita Nordgren.

Det dunkar och slår i vävstolarna när damerna i Hamrånge slöjdförening träffas varje onsdag i Hagsta skola. Vackra och färgglada mattor, gardiner och dukar växer fram. Att använda en gammaldags vävstol är i dag ett hantverk som försvinnande få klarar av.

– Vi väver mellan tre och fyra timmar på onsdagar med paus för soppa klockan tolv. Vi turas om att ta med oss soppa och det är alltid vegetariskt, säger Mona Hedin, ordförande i föreningen.

I två av skolsalarna är varenda kvadratmeter täckt av vävstolar. De har skänkts till föreningen och får användas av alla medlemmar.

När kommunen skulle sälja Hagsta skola för 25 år sedan bestämde sig Anita Nordgren och några till i byn för att starta en förening för att kunna köpa och bevara den röda skolbyggnaden. Hagsta skola ska inte förväxlas med Hagsta gamla skola, en gul, mindre byggnad som ligger två hus därifrån och är ännu äldre.

– Skolan är ett kulturarv, vi har rustat den och installerat bergvärme. Syftet med föreningen är att vårda och bevara skolans kulturella värde, och att vårda och utveckla ortens slöjd och hantverk. Och föra traditionerna vidare, förklarar Anita Nordgren.

LÄS MER: Slöjdare visade uråldrigt hantverk

Hon har tidigare arbetat som slöjdlärare i över 40 år och har haft vävkurser i skolan sedan 1969. Vävkurser ordnar de fortfarande.

– Väva kan alla lära sig, men att sätta upp vävarna är det knepiga. Det är en utmaning och tar lång tid att lära sig. Och man måste vara flera som hjälps åt, säger Anita Nordgren.

För henne är det avkopplande, rentav meditativt.

– Man glömmer allt och bryr sig bara om att väven ska bli bra.

Men hon betonar att det även är en social verksamhet.

– Kamratskapen är stor och vi lär av varandra. Någon är duktig på lapptäcksteknik och någon annan är en hejare på att brodera. Och vi har utbyte med andra slöjdföreningar.

De får även beställningar, som när Hamrånge kyrka behövde ett nytt bårtäcke som kan läggas över kistan och två stolor, det är långa band som präster och diakoner bär över axlarna.

LÄS MER: Slöjdare ställer ut på LIljevalchs

Föreningen har ungefär 100 medlemmar och 20 av dem väver. Men tillväxten av nya medlemmar är lite dålig. Ibland arrangerar de kvällskaféer med olika teman som till exempel tovning, virkning och lappteknik för att väcka intresse hos eventuella nya medlemmar. Torsdag 24 november mellan klockan 18 och 21 blir nästa kvällskafé.

– Vi har svårt att få hit unga. Men jag förstå att många inte hinner, de jobbar heltid och har barn att ta hand om. Vävning tar tid och det måste få ta tid, säger Anita Nordgren.

– Vi har tyvärr inga killar som väver men inom föreningen finns några killar som gör knivar och träslöjd, säger Mona Hedin.

Hon ser många fördelar med vävning.

– Man ser ett resultat och olika variationer. Och samarbetet, man klarar det inte ensam.

Lise-Britt Sälj är en av många pensionärer som kommer till Hagsta skola varje onsdag. Just nu arbetar hon med en ny sommarmatta i ljusa färger till köket.

– När jag blev pensionär var det så skönt att ha någonstans att gå. Och när min man blev svårt sjuk blev det ett andningshål att få komma hit. Vi är många änkor som kommer hit, vi pratar om allt mellan himmel och jord.

Berit Kindborg Berg är i full färd med att väva ett par tunna, ljusgula gardiner med en vävteknik som kallas myggtjäll.

– Der är otroligt avkopplande, jag behöver inte tänka på något annat.

Maud Vogt använder en avancerad vävstol med åtta trampor.

– Första gången fick jag träningsvärk, men nu går det bättre, säger hon och skrattar.

– Det är roligt att kombinera färger när man väver. Det är svårt att föreställa sig i fantasin hur det ska bli. Det kan bli helt annorlunda när det är klart.

Fotnot: Vill du börja väva? Kontakta ordförande Mona Hedin tel: 070-3096607.