Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här vill de att Gävles spårvagnar ska rulla

Spårvägssällskapets lokalavdelning skulle lägga ned både föreningen och alla planer på en museispårväg i Gävle. Inte klokt, tyckte Thomas Dahl och Daniel Ersson. Så de tog plats i styrelsen, och jobbar nu för att föreningens spårvagnar åter ska rulla i Gävle.

Svenska Spårvägssällskapets Gävleavdelning har under flera års tid velat skapa en museijärnväg i Gävle, på det gamla spåret från Gasklockorna genom Stenebergsparken och till Fältskärsleden.

Två vagnar finns

De har ett par gamla Gävlevagnar stående i en lokal på Södra Skeppsbron, men har bara kommit halvvägs med renoveringen. Föreningen har tre andra körbara vagnar som är utlånade till bland annat spårvägen i Malmköping.

Men i våras hade eldsjälar tänkt lägga ned föreningen och göra sig av med sina spårvagnar. Svalt intresse från kommunen gjorde arbetet tröttsamt. Ingenting tydde på att de skulle lyckas få i gång en museispårväg.

Räls revs upp

Droppen blev när de fick beskedet att en bit spårväg som rivits upp när Steneborgskanalen sanerades förra året inte skulle ersättas.

Då dök Gävlebon Thomas Dahl upp.

– Jag läste i tidningen att de skulle lägga ned och att spårvagnarna skulle försvinna från stan för gott. Jag tänkte ”det får bara inte hända”, säger han.

Nu, några månader senare, är han ordförande för avdelningen, som inte lagt ned. Och han är fast beslutsam för att göra allt som går för att Gävles spårvagnar åter ska trafikera spåret.

– Vi skulle vilja göra ett EU-projekt av det hela och samarbeta med kommunen, Arbetsförmedlingen och så, säger han.

Som Briggen Gerda?

– Ja, mer eller mindre. Men det här ser väl jag som ett säkrare projekt, säger Thomas Dahl.

– Spårvagnarna är en bit av Gävles kulturhistoria. I och med att Gävles egna vagnar finns kvar, varför inte göra en turistattraktion av det. Det borde gå.