Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här vill politikerna inte lyssna på oss

Vi pensionärer, en vanligt förkommande folkgrupp i Sverige och Tierps kommun, saknar i Tierps kommun förståelse.

2010 när det åter är dags att gå till valurnorna för att välja till de beslutande församlingarna, riksdag, landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige. Då är de 28 procenten av valmanskåren som är pensionärer ganska intressanta för de politiska partierna. Då kommer både socialdemokrater, centerpartister och moderater, som nu inte tycker att vi har något att tillföra, att förstå och mena att vi har betydelsefulla uppfattningar om hur Tierps kommun ska skötas och utvecklas.

Men nu, ett mellanvalsår som 2008, spelar det för partierna inte så stor roll vad 65+:arna tänker. I alla fall inte om man bor i Tierp, för där är pensionärerna och dess företrädare inte särskilt väl sedda i rådgivande organ i kommunen.

I länets samtliga kommuner, förutom Tierp, har pensionärerna möjlighet att göra sin stämma hörd genom kommunala pensionärsråd. I landstinget har man samma möjlighet genom ett landstingspolitiskt pensionärsråd. En kommunikationsmöjlighet mellan politiker och pensionärer som värdesätts av båda parter.

Men i Tierp är det inte så: Där förvägras vi som pensionärer den möjligheten att uttrycka våra uppfattningar innan beslut fattas. De kommunala förtroendemännen i Tierps kommun anser sig inte vara i behov av en dialog med de som företräder pensionärerna.

Från PRO:s samorganisation i Tierp har vi aktualiserat frågan om ett pensionärsråd i Tierp. Vårt krav har av såväl socialdemokraterna, centerpartiet och moderaterna avvisats. Tierps kommun ska inte ha ett utvecklat samråd med pensionärernas organisationer, utan ha ett samråd med dessa när politikerna anser det befogat.

Som jag nu tolkar dessa folkrörelsepartiers inställning till pensionärsorganisationer kan det bara finnas ett svar. ”Vi är inte intresserade av vad ni tycker”.

Vill ni skapa förutsättning för inflytande och påverkan i den kommunala beslutsprocessen, gör det i valet 2010. Och då helst, genom att skapa förutsättningar för ett åttonde parti i Tierps kommunfullmäktige, för hos socialdemokrater, centerpartister och moderater finns ingen förståelse för pensionärsorganisationernas vilja till deltagande i den politiska processen i Tierps kommun.

Visst har man rätt att bli ledsen, nedslagen och förbannad. Vi i PRO:s samorganisation i Tierp har över 1 800 människor som vi representerar. Men att få en formaliserad dialog med de kommunala beslutsfattarna. Det går inte. Det passar inte in i ”deras mönster”.

Gert Berlin

PRO:are i Tierp

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel