Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hård hyresförhandling gick inte att lösa lokalt – så mycket höjs hyran i Sandviken

Sandvikenhus och Hyresgästföreningen Aros-Gävle, som representerar de flesta hyresgästerna i kommunen, fick ta hjälp av medlare för att komma överens.
Nu är nya hyran klar.

Annons

Hyresgästföreningen Aros-Gävle, som representerar runt 3600 hyresgäster i Sandviken, och Sandvikenhus kunde inte komma överens om en hyreshöjning. Nu har frågan avgjorts efter att Hyresmarknadskommitén kom fram till att hyran höjs med 0,86 procent från 1 februari. Bor man till exempel i en tvåa på 59 kvadrat i Bjöksätra höjs hyran med 47 kronor, från 5463 kronor till 5510 kronor i månaden.

Nu sänker hyresvärden Sandvikenhus hyreshöjningen till samma nivå även för de 426 medlemmarna i hyresgästföreningen Sandvikenboendet. I början av december kom de överens med bostadsbolaget om en hyreshöjning på 1 procent.

LÄS MER: Sandvikens nya hyror är klara – men bara för var tionde hyresgäst

Nu ändras den.

– Det ska inte straffa sig att vara en god och ansvarstagande förhandlingspart som Sandvikenboendet har varit, säger Stefan Lundqvist, vd för Sandvikenhus i ett pressmeddelande.

Ett beslut som förvånar Hyresgästföreningen Aros-Gävle och kommentaren sticker i ögonen.

– Då säger man nästan att vi är oansvariga, det är en väldigt märklig kommentar. Jag kan inte läsa det på något annat sätt, säger Owe Hellberg, förhandlingsledare för Hyresgästföreningen Aros-Gävle.

Vad är det som blir konstigt?

– Sandvikenhus har varit väldigt mån om en hyreshöjning på 1 procent. Att de sedan sänker en hyra de redan förhandlat fram och därmed avstår hyresintänkter ser väldigt märkligt ut. Var och en förhandlar för sig själv och vi vill ju visa att vi är en stark organisation. Det är förstås upp till bolaget men det känns inte seriöst.

Owe Hellberg är dock noga med att poängtera att det inte råder något dåligt klimat mellan de olika parterna.

Företaget hade argumenterat för en höjning på 1,5 procent. Ett av Sandvikenhus argument för att höja hyran i kommunen är ökade räntekostnader som kommer med de stora investeringar som planeras, med start i Järbo där 20 lägenheter ska byggas 2018. Om det är något som ska påverka hyreshöjningen redan i år var en stötesten i förhandlingen.

Hyresgästerna får också betala för ökat slitage och stort underhållsbehov med sin hyreshöjning.

LÄS OCKSÅ: Så vill Sandvikenhus satsa på bostäder – Järbo först ut med 20 nya lägenheter

LÄS OCKSÅ: Så mycket höjdes hyrorna i Sandviken inför 2016

Fakta: Hyresmarknadskommittén

Om båda hyresgästföreningen och ett kommunalt bostadsbolag ser att förhandlingen inte går att lösa kan de tillsammans vända sig till sina huvudorganisationer för att begära medling med hjälp av sina Hyresgästföreningen centralt och Sveriges allmännyttiga bostadsbolag, Sabo.

Accepterar inte parterna medlingsbudet går ärendet vidare till Hyresmarknadskommittén, HMK . Hyresgästföreningen och Sveriges allmännyttiga bostadsbolag, Sabo, som utgör hyresmarknadskommittén.

Kommittén tar fram ett rekommenderat beslut. Om parterna inte går med på det strandas förhandlingen och går vidare till Hyresnämnden.

Hyresgästföreningen kan också välja att vända sig direkt till Hyresnämnden. Det kan däremot ett kommunalt bostadsbolag inte göra.

Källa: Hyresgästföreningen och Sabo