Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hård kritik mot dagens s-politik

Dålig debatt och brist på visioner. Så tycker Per Schönnings, mångårig politisk sekreterare för Socialdemokraterna i landstinget och Gävle kommun, om hur partiet fungerar i dag.

Men dagens ledande socialdemokrater tror att han har varit borta från politiken för länge.

Per Schönnings, känd Gävleprofil som tidigare chef för Estraden och Folkets Hus men även mångårig politisk sekreterare för Socialdemokraterna, skriver i ett långt debattinlägg i tisdagens Arbetarbladet att han är besviken på sitt parti och inte vill vara medlem längre.

Anledningarna är många. Bland annat tycker han att medlemmarna inte längre har något inflytande över sakfrågor, att de förtroendevalda politikerna inte förankrar sina beslut och att det saknas visioner. Han menar att det var helt annorlunda på 80- och 90-talen när bland andra Håkan Vestlund och Sture Sandberg var kommunalråd.

– Jag har för länge sedan slutat gå på arbetarekommunens möten för jag vet inte vad jag ska där att göra. Jag inser att man måste vara konstruktiv och inte bara gnälla, men jag hoppas att jag på det här sättet kan skapa en debatt som leder till något positivt, säger han.

Kommunalråd Carina Blank (S), en av dem Schönnings riktar sin kritik mot, tycker att han ”hänvisar tillbaka till en tid man inte borde jämföra med”. Tidigare styrde Socialdemokraterna Gävle själva och varje beslut kunde ta längre tid.

– Hela samhället rymmer en annan form av komplexitet i dag när allting verkar hända samtidigt. Vi både planerar och genomför saker hela tiden, säger hon.

Hon menar att medlemmarna visst kan påverka, men att det bygger på att man är med och vill delta, bland annat genom att gå på arbetarkommunens möten.

– Det här blir lite som ett barn som står och stampar i golvet och säger att om jag inte får som jag vill så är jag inte med. Det tycker jag är ett dåligt sätt att leda ett samhälle på.

Vad har ni för visioner?

– Vi har en utskriven vision och det är Gävle kommuns vision som vi har tagit fram tillsammans med samarbetspartierna. Den består av fem delar där jobben kommer på allra första plats. De andra delarna är skolan, välfärden, miljön och delaktighet, säger Carina Blank.