Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårda ord i debatten

Det blev en lång debatt om osund konkurrens i Gävle på kommunfullmäktige. Moderaternas Lars Beckman anklagade kommunstyrelsens ordförande Carina Blank (S) för att inte lyssna på företagarna.

2009 motionerade Inger Källgren Sawela (M) om att tillsätta en utredning gällande osund konkurrens i kommunen. Motionen behandlades på fullmäktige i går, och majoriteten hänvisade till det nya näringspolitiska programmet och tyckte att en konkurrensutredning kan vara bra för att förbättra relationerna mellan kommunen och näringslivet.

De yrkade dock inte bifall till motionen utan skrev i motionssvaret att det är ”viktigt att definiera vad en konkurrensutredning ska innehålla och innebära för att ha en gemensam bild av vad som efterfrågas och vilka förväntningar man kan ha på en sådan utredning”.

Lars Beckman (M) sa att svaret var ett underbetyg till kommunstyrelsen.

– Det är väl klart att det är ett fattigdomsbetyg att de står här och inte vet vad företagarna anser.

Kommunstyrelsens ordförande Carina Blank (S) menade att de har haft en dialog med näringslivet, men att det inte går att se företagarna som en homogen grupp.

– Vad företagarna tycker är helt klart: de tycker olika.

Dock var hon självkritisk till att det hade tagit så lång tid att besvara motionen.

– Jag håller med dig Inger [Källgren Sawela] om att det är uselt att den här motionen inte har hanterats tidigare.

Inger Källgren Sawela menade i sin tur att det var märkligt att motionen inte fick bifall eftersom majoriteten ändå var positiv till en utredning.

– Vad ger den här debatten för signaler till Gävles företagare? frågade hon.

Lars Beckman var inne på samma spår, och anklagade majoriteten för att prata mer än agera.

– När den nya alliansledda kommunstyrelsen tar över vid nyår så kommer den här frågan att lösas, vi kommer inte bara att prata om det.

Åsa Wiklund Lång (S), ordförande i Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden, tillbakavisade Beckmans kritik. Hon sa att de ska sätta i gång med arbetet kring utredningen redan i morgon.

– Att det skulle krävas ett alliansstyrt Gävle för att genomföra det här håller jag naturligtvis inte med om, sa Åsa Wiklund Lång.