Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårda ord och ljusa stunder i biomörkret

/

Jag har suttit bredvid de allra konstigaste männi­skorna då jag varit på bio.

Annons

En lite smått schizofren man som ständigt vände blickarna åt mitt håll och log på det mest konstiga sättet för att sedan vända blicken mot bioduken och stoppa in fingret i näsan och se bedrövad ut, En annan man fick plötsliga utrop vid krigsscener under filmen Troja och började slänga popcorn omkring sig medan en äldre dam roade sig med att elakt kommentera allt Jack Sparrow i ”Pirates of the Carribean” filmerna gjorde och hade på sig.
För att inte tala om alla de gånger jag hamnat bredvid någon som ständigt rört sig otåligt och besvärat i stolen fram och tillbaka.

Det kanske bara är jag som finner det vara intressant att granska andra människors beteende då de trots allt ska sitta bredvid mig i x antal timmar under filmen gång. För just på biografer är det otroligt utmärkande vad man gör och när man gör det eftersom man sitter så nära varandra och vad vet man egentligen om den som man sitter bredvid på bio?

Naturligtvis har även jag gått på bio utan att störa mig på personen bredvid mig, det är bara då jag varit på bio utomlands som jag råkat hamna bredvid de lite smått annorlunda människorna. Kanske beror det på att biosalongerna i USA tillåter folket att vara mer öppensinnade då de sitter i biomörkret. Innan bion ”Pirates of the Carribean” började så kom till och med en man in i salongen för att förklara att det bara var bra om man skrek det man tyckte om filmen under dess gång. För oss svenskar låter detta hela orimligt eftersom det stör hela filmen men för dem är det en helt vanlig kväll på bio.

Men trots de konstiga blickarna, plötsliga utropen och popcornslängandet och de grymma kommentarerna så är det en helt annan sak som stör mig allra mest då jag sitter på bio och det är mobiltelefonen vilket inte alls förekommer i USA utan i våra egna svenska biografer. Man har till och med infört en reklamfilm om hur man ska stänga av den eller åtminstone sätta den på ljudlöst innan filmen börjar. Men trots det så lyckas jag alltid hamna bredvid någon ung person vars mobiltelefon verkar viktigare än någonting annat då den ständigt åker in och ut genom jackfickan då ett nytt sms dykt upp.
Så varför det stör mig mer att se det ständiga mobilljuset i ögonvrån än en bitter tants elaka kommentarer om varför kapten Jack Sparrow har på sig sådana konstiga kläder vet jag inte.

Men jag vet att en biograf är en allmän plats där allt folk mellan himmel och jord får vistas. Men trots det så ska man tänka på att visa de andra som ser filmen respekt vilket land man än är i. Så nästa gång ni går på bio kan ni tänka på att visa de andra i salongen respekt och om ni får chansen så kan ni snegla en extra gång på personen som sitter bredvid er så kanske ni får en liknande bioupplevelse som jag har fått.

Mer läsning

Annons