Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdare straff löser inga problem

Finländaren Matti Juhani Saari 22 år, uppträder med en pistol på video. Polisen förhör honom, men släpper honom sedan. Dagen efter mördar Saari tio av sina skolkamrater. Efter det skjuter han sig själv i huvudet. Det som inte får ske har skett.

Annons

I augusti fick Saari licens för sin halvautomatiska pistol, en Walther p22 Target. Han var intresserad av skräckfilmer, sex, öl och datorer. En beskrivning som passar in på många om den är skämtsamt skriven. Saaris tillägg var däremot att han också gillar skjutvapen. Han poserar också med vapen på filmer på internet.

Det uppmärksammades av polisen, och Saari kallades till förhör. Men de släppte honom, och polisen fann heller ingen anledning att ta ifrån honom vapnet.

Sedan spårade det ur, och han mördade sina klasskamrater.

Hela Norden reagerar. Frågor uppstår. Människor blir handlingsförlamade. Hur kan sådana här tragedier uppstå? Och vad kan vi göra för att förhindra det?

Därefter vet vi vad som kommer att ske, både i Finland och i Sverige. Den eviga straffrågan kommer att debatteras tills marken skakar. Allmänheten dunkar näven i bordet, och ropar ut sin förvåning och ilska över hur en sådan här människa kunde gå lös. Straffen måste bli hårdare.

Men det är sorgligt att debatten alltid blir sådan. Den borde i stället handla om hur sådant här ska förhindras. Hårdare straff löser inga problem.

Min önskan är att vi ska ha ett skyddssystem som fångar upp människor när de är på väg att falla. En fungerande skola, en socialtjänst som är värd namnet, och att de som behöver vård ska få det. Då skulle brotten minska betydligt.

Det är oerhört viktigt att vi bygger trygga människor. Det gör vi genom att finnas där för varandra, och genom en fungerande vård.

Vi behöver ett samhällssystem som ser en person för den han eller hon egentligen är, och inte för vilka handlingar den utfört.

 

Sofie Wiklund

 

Mer läsning

Annons