Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdare tag lovar högern

Några besked från den moderatledda regeringen mäter upp tillståndet i landet: 50 000 arbetslösa har högst 7 040 kronor att leva på, före skatt. Nästa år blir det många fler.

Annons

 

Sju av tio kommuner spräcker socialbudgeten i år. Det är utförsäkrade och sjuka som knackar på för att få bidrag till mat och tak över huvudet.

Men polisen, som snart är 20 000, kan räkna med mer pengar, samtidigt som regeringen vill ”säkra” att brottslingar får längre straff och att 15-åringar kan brottsutredas.

Och så skall tiotusentals flyktingar och asylsökande tvångsavvisas med specialchartrade plan. De kan flyga till Bagdad, Ulan Bator eller någon annan fjärran destination.

Ingen nåd att vänta för Adel och andra som etablerat sig men inte passar in i regeringens politik; gärna arbetskraftsinvandring från länder bortom EU, men det är arbetsgivarna som avgör vem och vilka som skall få en plats i folkhemmet.

Den ideologiska inriktningen lämnade Fredrik Reinfeldt när han höll sitt ”jultal”, platt och oengagerat, inför ihopfösta glöggsörplande partikamrater, redaktörer och sympatisörer.

Julbudskapet, som bara snuddade vid den ekonomiska krisen, var kärvt och riktades i huvudsak till dem som redan sitter inne och de som är på väg in.

Det var den traditionella moderata justicen; hårdare straff avskräcker. Inget klemande och daltande med brottsligheten. Trygghet är en fråga om polisiära resurser, inte några förebyggande, kanske rentav vårdande inslag i skola, arbetsliv och ungdomshem.

Så har högern alltid talat till de olyckliga som befinner sig på eller i närheten av samhällets botten.

Till alla som tvingas leva på 5 000, efter skatt, gav han inga löften om generösare tilldelning. Tills vidare gäller därför Anders Borgs besked häromkvällen om att ”grundbeloppet” räcker till livets nödtorft. Det sporrar arbetslösa att ge sig ut på jakt efter ett nytt jobb, vad som helst, var som helst.

Mellan gårdagens arroganta överklasshöger och dagens moderata ”arbetarparti” sträcks gemensamma intressen ut; skilj ut underklassen från den ansvarstagande borgerligheten. Det kräver livstidsstraff livet ut och minimerade bidrag till alla som inte kan försörja sig själva.

Mer läsning

Annons