Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårt slag – Möjlighet

Omstruktureringarna som sker just nu med SSAB, som senast varslande företag inom tillverkningsindustrin, skulle kunna ses som en del av en redan pågående och naturlig utveckling.

Det hela utgör onekligen resultatet av ett skenande fall i orderingång. Men är också del av en utveckling och omstrukturering där industrin kommit att stå för allt färre arbetstillfällen.

Varslen som lades i går handlar alltså mer om en prognos rörande den kommande tiden som ser allt annat än ljus ut, snarare än om faktiska resultat i nuläget. Och så blir också sambanden än en gång tydliga. Produceras det färre bilar och lastvagnar säljs det också mindre stål. Inget företag är en ö.

SSAB är ett företag som sedan länge arbetat med effektiviseringar. Vilket bland annat handlar om att skära ned i personal och automatisera allt fler moment i produktionen samt om att arbeta med energisparande åtgärder inom produktionen. Det är en naturlig följd av en ständigt pågående teknikutveckling. Energieffektiviseringarna kan vi onekligen se som positiva eftersom de trots allt förhoppningsvis har en gynnsam inverkan på vår miljö. Men rationaliseringarna som berör arbetstagare, de är något svårare att hoppa jämfota över.

Även om varslen vi ser inom industrier som SSAB och Sandvik just nu främst handlar om konjunkturläge och sviktande orderingång kan det hela dock också ses en signal om en framtid med allt lägre personalintensitet inom de traditionella industrierna. Vilket innebär att vi måste hitta en väg in i omställning. Att vara beroende av industrin och uteslutande förlita sig på jättarna för arbetstillfällen är inte något en region eller ett samhälle kan unna sig i dag. Det gör den lokala arbetsmarknaden allt för sårbar.

När industrin rationaliserar måste de arbetstillfällen som går förlorade på något vis ersättas med andra anställningstillfällen.

Även om varslen som i dag läggs knappast kan ses som en tillgång i vare sig Göteborg, Sandviken, Luleå eller på någon av de andra orterna som drabbats utgör de trots allt också ett tillfälle att påbörja en omställning. De små och medelstora företagen torde vara de som tar vid när de nationella och internationella jättarna skär ned på sina verksamheter. Inte minst på mindre orter. Företag som är lokalt förankrade, som drivs av hängivna entreprenörer med känsla för sin byggd. I det lilla ligger en styrka som inte är att förakta.