Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hasch vill satsa mer på vuxenutbildningen

Regeringens satsning på vuxenutbildning beräknas ge omkring 30 nya platser i Gävle.


– Det är bra, men lokalt har vi själva skjutit till pengar för att tillföra 60 nya platser, så det är inte mycket de kommer med, säger Peter Hasch, s.

Annons

Peter Hasch är ordförande i Gävle kommuns utbildnings- och arbetsmarknadsnämnd. Bra men inte tillräckligt är hans omdöme om regeringens krisinsatser för arbetsmarknaden. Han skulle till exempel vilja se en ännu större satsning på vuxenutbildning.

Personer över 25 år som studerar på gymnasienivå eller grundskolenivå, och som saknar slutbetyg sedan tidigare, kommer att få mer generösa studiemedel. Studiemedlet kommer för dem att bestå till 80 procent av bidrag och 20 procent lån, till skillnad från övriga som har 30 procent bidrag och 80 procent lån.

– Det tycker jag låter positivt, det är en välkommen tillbakagång till ett mer generöst vuxenstudiestöd, säger Peter Hasch.

Han tror att det kan få folk att läsa in gymnasiet som kanske hade tvekat annars.

– Om man kommer från förhållanden där man inte är så van att studera och inte har en bra ekonomi så är steget mycket större att skuldsätta sig för att studera. Det kan också leda till att människor som har ett jobb vågar ta ledigt för att studera och lämna plats till någon annan på arbetsplatsen, säger Peter Hasch.