Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hasse Davidsson-samhället


En man blir sjuk på buss 41 i Gävle. Ambulans tillkallas, men når inte fram till platsen där bussen står.

Då tar busschaffören Hasse Davidsson saken i egna händer och kör mot sjukhuset och akuten med en buss fullastad med passagerare.

Själv verkar inte Hasse Davidsson anse att hans insats är något att orda om. Till Arbetarbladet säger han blygsamt "Äh, det är bara en vanlig dag på jobbet. Man gör vad man kan och får hoppas att någon hade reagerat likadant om det gällt en själv" samt att "Det fanns inte på min världskarta att inte göra något." Davidssons världskarta är en karta för ett bättre samhälle som vi alla borde orientera oss efter i vår vardag.

Varför ambulansen inte nådde fram till bussen är ännu oklart. Att så var fallet oroar dock. Vid akut sjukdom, som vid exempelvis hjärtinfarkt, är varje minut avgörande. Vi måste kunna lita på att vi kan få akuthjälp när vi behöver den. Därför krävs också besked om vad som hände med ambulansen som tillkallades men inte nådde fram.

Nyheten om Hasse Davidsson och hans agerande är en nyhet som värmer ända in. Davidssons agerande skapar också en känsla av trygghet, eftersom han visar att medmänsklighet och värme existerar, att vi visst kan lita på varandra och att det kanske finns någon som hjälper oss den dagen vi drabbas av sjukdom eller hamnar i en utsatt position i det offentliga rummet.

Mellan alla hårda ord, mellan näthat, likgiltighet och brist på civilkurage finns människor som Hasse Davidsson som påminner om att samhället är vi, och att det blir vad vi gör det till.

Och vem vill inte leva i Hasse Davidsson-samhället.