Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hasse överlevde vansinnesdådet

Medan Hasse Lööf, 49, vårdades för skallskador orsakade av en psyksjuk våldsman blev han farfar.
– Jag känner mig relativt stark. Fokus är att bli frisk, säger han.

Över fyra månader har passerat sedan Hasse Lööfs och 22-åringens vägar korsades på gräsmattan utanför Konsum Eken.

– Han hade flytt från psykvården och hade en mission att döda, som han trodde sig ha fått från Gud. Det är vad jag förstått från det som har skrivits.

För Hasse Lööfs minnesbilder från 9 mars är borta. Raderade av sparkar, hopp, och stampningar mot huvudet.

I ett töcken vaknade han på sjukbädden. Han kommer inte ihåg när eller hur.

Men han minns att personal på rehabavdelning 70 på Sandvikens sjukhus berättade hur han hade fått sina skador.

– Jag kan påminna mig om hur jag gick in i mitt rum och satte mig på britsen. Jag tänkte länge och kom fram till att inte låta personen som hade gjort detta få ta över mig känslomässigt. Mentalt har jag skjutit bort honom.

Under rättegången bad han dig och dina anhöriga om förlåtelse. Förlåter du honom?

Hasse Lööf funderar i några sekunder innan han svarar:

– Det blir väldigt konstruerat att besvara den frågan. Jag känner inte mannen i fråga. Jag tänker inte på honom. Jag fokuserar på att mina armar och ben fungerar och på att mitt närminne blir bättre.

Den rättpsykiatriska undersökningen av 22-åringen blev nyligen klar. Den visar att han var påverkad av en allvarlig psykisk störning när han försökte ta Hans Lööfs liv, och att han fortfarande är påverkad av samma störning.

– Att vara sjuk är inte lätt, säger Hans Lööf i konstaterande ton.

Själv är han sjukskriven fram till oktober. Käken, som bröts under misshandeln, är bortdomnad. Sedan han kom hem från sjukhuset för ungefär en månad sedan har han blivit något av en expert på dag-tv:s utbud, börjat följa serier som Grey's Anatomy och Privat Practice.

– Jag sover på nätterna och slöar på dagarna. Jag har varit enormt trött. Men eftersom jag läst på om vilka men hjärnblödningar kan orsaka är jag glad över att det inte är värre.

Han hyllar personalen på rehabavdelningen. Det är dem, de som har besökt honom på sjukhuset och sönerna som stöttat honom i hans kamp mot döden.

– Jag blev farfar under tiden jag var på sjukhuset. Det känns fantastiskt. I sommar ser jag fram emot att träffa min fyraåriga dotter som bor i Afrika just nu.

Hasse Lööfs yrkesbakgrund är brokig: 20 år som rådgivare på Swedbank, egenföretagare inom finansbranschen, sportchef för IK Sätra fotboll.

Just nu är han arbetslös.

– Jag tänker lägga krut på arbetslivet. Jag är sugen på att börja jobba igen. Men först ska jag bli frisk.

Varifrån har du hämtat kraft under den här tiden?

– Jag älskar livet.

På fredag väntas Gävle tingsrätt meddela 22-åringens dom.