Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästen är en utvecklingsmotor

Annons

Centerpartiet vill öka antalet hästar och hästföretag på den svenska landsbygden. Att utveckla en affärsidé med hästen som utgångspunkt är en dröm för många människor med ett brinnande hästintresse.

Många verksamheter med anknytning till hästar bedöms vara av stor betydelse för jobb och tillväxt i alla delar av Sverige, bland annat genom avel och uppfödning av kvalitetshästar, träning och utbildning av hästar, ridskoleverksamhet och hästturism. Hästnäringen medför även många andra stora fördelar för landsbygdens utveckling eftersom hästar kräver foderproduktion, betesmarker, utrustning och omfattande inköp av tjänster. Som en tumregel brukar man säga att var tionde häst skapar ett nytt jobb.

Centerpartiet har presenterat sex konkreta förslag för att skapa fler hästkrafter på landsbygden. Först och främst så vill vi underlätta för hästföretagande och ridturism, bland annat genom minskat regelkrångel och sänkta avgifter för att anställa. Ett led i detta arbete är att tillsätta en grupp med särskilt uppdrag att se över regelkrångel för hästnäringen.

Det är självklart för oss i Centerpartiet att de offentliga medel som går till idrotten ska vara jämställt fördelade mellan killar och tjejer. 85 procent av alla utövare av ridsport är tjejer. Forskning har visat att hästtjejer fostras till att bli bra ledare. I stallet lär de sig både handlingskraft och rak kommunikation, en verklighet som ligger långt borta från den ofta schabloniserade bilden av hästtjejer.

Det ska vara lika naturligt att våra gemensamma skattepengar ska kunna gå till ett nytt ridhus, som till en ny ishall. Det är dessutom viktigt att ridsporten är tillgänglig för alla. Vi vill därför satsa på lokal infrastruktur kring hästnäringen, bussen ska gå till stallet, vägen ska vara upplyst etc.

Det är oerhört glädjande att antalet hästar i de svenska hagarna bara blir fler och fler, men det kräver också ökad kunskap. Regeringen har ökat satsningarna på forskning kring hästen och hästnäringen. Centerpartiet vill fortsätta i samma riktning, och öka forskningsanslagen ännu mer under kommande mandatperiod.

Genom våra förslag hoppas vi att hästen kan få en ännu större roll på den Svenska landsbygden. Fler hästkrafter behövs!

Eskil Erlandsson,
Jordbruksminister (C)

Karin Ånöstam,
Gävleborg (C)

Mer läsning

Annons