Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästgödsel blir värme på Wij Trädgårdar

Wij Trädgårdar i Ockelbo satsar i ett nytt långsiktigt projekt på att utvinna värme ur hästgödsel, flisat trädgårdsavfall och sågspån med hjälp av biologisk nedbrytning.

Annons

Det finns 14 800 hästar i Gävleborgs län som producerar 50 liter gödsel/strö per häst och dag.

I den metod som används i projektet kommer mikroorganismer att i värmekomposthögar bryta ned hästgödseln, trädgårdsavfallet och sågspånet och i den processen kan värme utvinnas och de rester som blir kvar kan användas som jordförbättringsmedel.

– Vi tycker att det här är ett bra sätt att ta tillvara på hästskiten och trädgårdsavfallet, inte minst ur miljösynpunkt, säger Sven-Olov Holm, branschutvecklare i projektet Gästrike och Älvkarleby gemensamma marknad.

Ett brett samarbete

Projektet är ett samarbete mellan Wij Trädgårdar, Gästrike gemensamma marknad, företaget In Situ AB, Högskolan i Gävle, Gävle Dala energikontor, Bionär Närvärme, kommunerna i Gästrikland, Älvkarleby kommun och Region Gävleborg. 12 april drar det i gång på Wij Trädgårdar då den första biomilan, alltså värmekomposthögen, ska anläggas under Framtidsveckan. Allmänheten kommer att kunna delta i projektet i sommar med att bygga biomilor.

– Med värmen som utvinns ut ur komposthögen kommer vi att värma upp ett odlingshus på Wij Trädgårdar, säger Sven-Olov Holm.