Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Havsvatten ska kyla tredje reaktorn

Två reaktorhallar har redan flugit i luften. Nu hoppas den japanska regeringen att havsvatten ska stabilisera den krisartade situationen i reaktor två vid anläggningen Fukushima 1.

Annons

Det har redan skett två partiella härdsmältor, i reaktor 1 och 3 i kärnkraftverket i Fukushima. På måndagsförmiddagen hotade en ännu allvarligare härdsmälta i reaktor 2, sedan en pump slutat fungera. Vatteninån i reaktorn sjönk så att nästan hela bränslehärden, 3,7 meter av de 4 meter långa bränslestavarna, blottlades.

Men enligt regeringstalesmannen Yukio Edano pumpar kärnteknikerna vid Fukushima 1 nu in havsvatten i reaktor 2 igen, vilket bedömdes kunna stabilisera situationen och minska risken för ett våldsamt förlopp.

Hur allvarligt läget blir hänger enligt utredaren Peter Hofvander på SSM helt på om personalen lyckas kyla ned reaktorbränslet.
- Om kylningen inte fungerar bli konsekvenserna att bränslehärden går sönder och smälter. Då frigörs radioaktiva ämnen i reaktortanken som i slutändan riskerar att komma ut i omgivningen om inte reaktorinneslutningen är intakt, säger han.

Hittills har utsläppen av radioaktiva ämnen i omgivningen varit begränsade, enligt de uppgifter som Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) kunnat få fram.
- De har begränsat sig till de tillfällen då man kontrollerat släppt ut övertryck från reaktorinneslutningen. Strålningen har gått upp just när utsläppet skett, men gått tillbaka när de radioativa ämnena spritts i atmosfären, säger Peter Hofvander.

Nödkylningen med havsvatten av de heta bränslehärdarna i reaktorerna är den helt avgörande åtgärden och det allra sista alternativet för att förhindra en mycket allvarlig kärnkraftsolycka.

Hur situationen är i andra kärnkraftsreaktorer i det värsta drabbade området är fortfarande oklart.

De knallgasexplosioner som sprängt sönder de yttre byggnaderna i reaktor 1 och reaktor 3 har enligt SSM orsakat begränsade utsläpp.

Explosionen i reaktor 3 skadade inte det skyddande höljet runt reaktorhärden, enligt uppgifter från japanska myndigheter till atomenergiorganet IAEA.
- Allt jag sett tyder på att höljet håller som avsett. Det håller strålningen inne, den håller allt inne och det är goda nyheter, sade forskaren Murray Jennex vid San Diegos universitet till Reuters. - Det är inte som i Tjernobyl. Där fanns ingen omslutande struktur och när det small så åkte allt ut i atmosfären.

Tre reaktorer vid kraftverket har nödkylts med havsvatten sedan kylsystemet slagits ut av det stora jordskalvet och den efterföljande tsunamin i fredags.

Efter lördagens explosion steg strålningsnivån utanför kraftverket direkt efter explosionen, men minskade sedan återigen till normala nivåer.

Tv-bilder visade hur rök vällde upp ur reaktorbyggnaden och 22 personer har bekräftats ha utsatts för radioaktiv strålning. En avspärrning har gjorts två mil från kärnkraftverket.

Vid systeranläggningen Fukushima 2, som ligger runt en mil bort, har man lyckats avkyla två reaktorer.

Kärnkraftverket i Tokai, som också haft problem efter jordbävningen och tsunamin, förväntas vara helt nerkylt på tisdag morgon, meddelar en talesperson för operatören, det japanska kärnkraftbolaget JAPC.

Tepco (Tokyo Electric Power Co) äger en majoritet av aktierna i JAPC (Japan Atomic Power Co), Japans äldsta kärnkraftbolag.

Mer läsning

Annons