Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HD-dom kan leda till ökat snatteri

Det har blivit billigare att stjäla. Högsta domstolen (HD) höjer gränsen mellan snatteri och stöld från 800 kronor till jämna tusenlappen.

Annons

Gränsen mellan det ringa brottet och det grövre har legat på 800 kronor sedan början av 1990-talet. Men sedan dess har penningvärdet förändrats så mycket att en höjning är klart motiverad, skriver HD.

I det korta perspektivet betyder domen att en 29-åring som stal för 869 kronor och 40 öre i en leksaksbutik i Kista förra året klarar sig undan med dagsböter för snatteri i stället för en allvarligare påföljd.

I det långa perspektivet kommer HD:s beslut att leda till ökat snatteri, säger Dick Malmlund, säkerhetschef på branschorganisationen Svensk Handel.

– Det här gränsen har varit väldigt väsentlig för sådana som sätter snatteriet i system och tusen kronor är oerhört mycket pengar. Nu kommer det att handla om jeans och andra stora produkter och det är inte riktigt klokt, säger han och tillägger att gränsen borde gå vid ett par hundralappar.

– Beloppet är egentligen inte viktigt. Allt borde betraktas som stöld, men om stölden är försumbar, om det handlar om en tub kaviar, ska vi inte belasta rättsväsendet med tung handläggning.

Bakslaget är det andra för Svensk Handel inom det här området på ganska kort tid. Organisationen har fört fram ett pilotfall där ett par unga kvinnor snattade systematiskt i Lund. Värdet på det stulna var alltid under 800 kronor men i gengäld stal kvinnorna i många affärer. Svensk Handel ville få en lagändring så det sammanlagda värdet skulle få brottet att betraktas som stöld, men domstolen sade nej.

 

Mer läsning

Annons