Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Headbangingen gick i baktakt

 Efter tio års repande, giggande och krånglande i studios får Terminal Function se sitt debutalbum "Measuring the abstract" komma till världen. Processen är inte alls lika blodig men nästan lika svettig som en ordinarie födsel. Minst lika högljudd är den också: vokalisten Victor Larsson ryter i som en stolt men ansträngd mamma.

Den ursprungligen Sandvikenbaserade kvintetten satte målen högt redan från början och har idag nått långt utöver vad som förväntades av den. Personligen minns jag en spelning på Parkrocken för många år sedan när elektronik havererade på löpande band och den keyboardspelande sångaren uppmanade publiken: "tänk er värsta feta körerna nu under introt, för jag kan inte spela det". Ikväll faller bitarna betydligt bättre på plats. David Lindkvist slår likt en smed på trummorna för att inte falla ur de knepiga taktmönstren medan gitarristduon Mikael Almgren och Stefan Aronsson sprider ut fingrarna som spindelben över sina sammanlagda fjorton strängar. Basisten Lars Söderberg bidrar med det AC/DC-myntade begreppet "stiff upper lip", då hans koncentration resulterar i ett sammanbitet minspel.

"Det är vi som är Terminal Function, och vi spelar fattigmans-Meshuggah" utbrister sångaren och röjer referensen ur vägen. Låtar som "The brainshaped mind" och "Remote views" får en definitivt att tänka på Umeågängets teknikövningar till låtar, men det finns en betydlig dos death metal i våra lokala hjältars grund som skiljer dessas uttryck nämnvärt från Meshuggahs. Det görs tydligt att "Measuring the abstract" är ett album för hårdrockare snarare än musiklärare och jazzfanatiker som lyssnar på svår metal mest för att reta kompiskretsen.

 

David Jannati