Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Heavy Rain” är årets bästa spel

/

Spelåret 2010 är över. Och vi har plockat ut russinen ur kakan och presenterar årets 20 bästa spel.

Annons

Och är det ett spel som utmärkte sig under året är det David Cages interaktiva thriller ”Heavy Rain”.

1. Heavy Rain

(Quantic Dream), Ps3

l Film och spel har aldrig förenats på ett så banbrytande sätt som i Quantic Dream och David Cages interaktiva thriller – ”Heavy Rain”.

Vi får följa fyra personer genom en gastkramande kriminalhistoria där dina nerver ständigt ställs på prov. Hugger du av dig ditt finger för att rädda din son? Hjälper du den cyniske fastighetsmogulen som dödat din flickvän när han får en hjärtattack? Eller vågar du ta gift för att få den sista ledtråden till mördarens tillhåll?

Alla beslut får konsekvenser och kan skicka handlingen i olika riktningar. Och den välskrivna storyn iscensätts med trovärdiga skådespelarinsatser, vacker grafik och ett filmiskt bildspråk.

Ett banbrytande mästerverk som har en självklar plats i spelhistoriens finrum.

2. World of Warcraft: Cataclysm

(Blizzard), pc, mac

l Världens undergång är inget annat än en braksuccé. Den senaste expansionen knäckte alla försäljningsrekord redan första dagen – och bjuder på den brokigaste och mest spännande spelupplevelsen hittills.

I det sargade Azeroth finns mängder av nya områden och uppdrag att utforska. Vi får också stifta bekantskap med två nya raser: de tuffa varulvarna och små, charmiga goblins.

”Cataclysm” är packat med rollspelglädje, både för småbarnsmorsan och supergamern.

Wow, vilken julklapp!

3. Angry Birds

(Rovio), iOS, Android

l Okej, vi vet att ”Angry Birds” släpptes redan 10 december 2009, men det fråntar inte Rovio det faktum att 2010 var de arga fåglarnas år. Det genialiska pusselspelet, där du bombarderar tjuvaktiga grisar med arga fåglar, är så beroendeframkallande att det riskerar att orsaka samhällsproblem. Finns i miljontals mobiltelefoner redan nu och fler format väntar.

4. Red Dead Redemption

(Rockstar), Ps3, Xb 360

l”Grand Theft Auto” i Vilda västern, behöver man egentligen säga mer? Underbart episkt och välskrivet äventyr, med ett aningen lugnare tempo och med ett grässtrå i ena mungipan. Bara de stämningsfulla ridturerna över prärien är värda inträdesbiljetten.

5. Fifa 11

(Electronic Arts), Multi

l Förra året tog EA Sports ”Fifa 10” digital fotboll till en ny nivå.

Ingen förväntade sig att ”Fifa 11” skulle vara ett lika stort steg framåt jämfört med spelet från året före.

Därför är vi fortfarande lätt chockade av att ”Fifa 11” är en sådan förbättring av spelet att man inte ens kan tänka tanken på att spela ”Fifa 10”. Helt otroligt.

6. Fallout: New Vegas

(Obsidian), Ps3, Xb 360, pc

l Londonbaserade Bethesda Softworks följde upp succén ”Fall out 3”genom att inte släppa en uppföljare. ”Fallout: Vegas” utspelas tre år efter händelserna i ”trean”, har referenser till det, men är ett fristående spel. ”Det är bara ett spel i samma universum” som utvecklarna själva beskrev det. Suveränt!

7. Super Mario Galaxy 2

(Nintendo), Wii

l Super Marios andra rymdfärd överträfade den första, med ännu klurigare banor, gästspel från favoriten Yoshi och en efterlängtad tillbakagång till den klassiska världskartan. Ren och skär Nintendomagi – igen.

8. Mass Effect 2

(Bioware), Xb 360, pc

l Biowares storslagna rymdopera fortsatte och inleddes med stor dramatik – kommendör Shepard dör i inledningssekvensen. Med mer slipad grafik lyckades man blåsa ännu mer liv i karaktärerna och få spelet ännu mer filmiskt.

9. Bioschock 2

(2K Games), Xb 360, Ps3, pc

l Första spelet var det första som, på riktigt, kunde skrämma en vuxen spelare. Nedstigningen i förfallna undervattensstaden Rapture var en skrämmande klaustrofobisk upplevelse – som fick en suverän fortsättning i ”tvåan”.

10. Gran Turismo 5

(Polyphony digital), Ps3

l Efter fem års väntan släpptes det närast mytomspunna spel som Polyphony Digital-bossen Kazuni Yamauchi presenterade redan på E3-mässan i Los Angeles 2005. ”Gran Turismo 5” motsvarade många förväntningar men kanske inte alla. Vi var i alla fall överens om en sak: ett snyggare bilspel har världen inte skådat.

11. Mafia 2 (2K Games), Cb 360, Ps3

12. Dance Central (Ubisoft), Xb 360

13. EA Active 2 (Electronic Arts), Multi

14. Call of Duty: Black Ops (Activision), Multi

15. Donkey Kong Country Returns (Nintendo), Wii

16. Starcraft 2 (Blizzard), pc, mac

17. NHL 11 (Electronic Arts), Multi

18. Halo Reach (Bungie), Xb 360

19. F1 (Codemasters), multi

20. Vanquish (SEGA), Xb 360, Ps3

Mer läsning

Annons