Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hedersförtryck är bara ytterligare ett namn för patriarkalt förtryck

"Vi behöver lyfta blicken och se att hedersförtryck förekommer i alla kulturer, vilket me too verkligen har visat. Vi har alla kulturer som vi behöver ta tag i och det här med att kartlägga människor är inte så lätt"

Så svarade Viktoria Söderling, (S), ordförande för utskottet Arbete och Omsorg i Tierp när man i kommunen sade nej till Moderaternas förslag om att kartlägga hedersförtrycket i kommunen.

Debatten om hedersförtryck är i Sverige infekterad. Vilket egentligen är obegripligt. Hedersförtryck handlar om manlig överordning och kvinnlig underordning. Om mannen som familjens överhuvud och kvinnan som underställd honom, där hennes handlingar påverkar hans heder. Det patriarkala förtrycket är en global makstruktur i vilken hedersförtryck utgör en av formerna. Det är också vad Viktoria Söderling försökte kommunicera.

De kvinnor som utsätts för hedersrelaterat våld och lever under hedersnormen får inte lämnas åt sitt öde. Att inte lyfta deras utsatthet är att osynliggöra den. Regeringen har som del av sin strategi mot mäns våld mot kvinnor lyft hederreslaterat våld och förtryck. Tierp har inte heller avstått från att agera. En handlingsplan för att motarbeta hedersförtryck har beslutats om. I augusti påbörjades arbetet.

Att starka rasistiska intressen som Sverigedemokraterna arbetar med att göra frågan om mäns våld mot kvinnor till en fråga som främst handlar om hedersnorm är dock i sig inte något skäl till att avstå från en kartläggning eller att beröringsskräck skall finnas. Och debatten måste hyfsas.

I Tierp har man valt att inte göra en kartläggning av hedersproblematiken. I Malmö har man valt rakt motsatt väg mot Tierp. För att effektivt motarbeta ett problem krävs en så bred kunskapsbas som möjligt. Vilket talar för att ett nationellt arbete på området.

Att män mördar och utövar fysiskt våld mot kvinnor kan inte ignoreras. Inte heller kan det ignoreras att det inom vissa delar av det svenska samhället råder en hedernorm som inte kan accepteras.

I slutändan handlar det om att se den enskilda kvinnans situation och motarbeta de normer av underordning och överordning som leder fram till våld mot kvinnor.

Oavsett benämning.