Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hej Jenny Wennberg!

Lennart Sjögren (KD) svarar på Arbetarbladets politiska redaktör Jenny Wennbergs öppna brev till honom i söndagens Arbetarbladet.

Annons

Du Jenny Wennberg har djuplodat i begrepp och redovisar i söndagens ledare i Arbetarbladet en utförlig rapport. Begrepp är viktiga och jag tror att alla, trots din långa utläggning, inte känner till skillnaden mellan fastighetstaxering, fastighetskatt och fastighetsavgift. Och vi behöver en öppen debatt så att väljarna känner till skillnaderna mellan partierna.

Fastighetstaxering innebär att skattemyndigheten sätter taxeringsvärden på landets fastigheter. Under det socialdemokratiska regeringsinnehavet kom nya taxeringsvärden som en chock varje gång. Göran Persson såg denna värdesättning som ett utmärkt sätt att ta ut ständigt högre fastighetsskatter.

Han och andra socialdemokrater tyckte att fastighetsskatten 1 procent på ett taxeringsvärde på 2,5 miljoner kronor, det vill säga en fastighetsskatt på 25 000 kronor per år, var ett bra sätt att dra in pengar till statskassan. Trots folkets protester år efter år så hände inget.

Persson visade sin makt genom att ständigt ignorera all kritik. Han och övriga på vänsterkanten visste att de boende inte hade möjlighet att flytta från sin bostad för att slippa denna skatt…

Det var i Almedalen 2006 som det avgörande hände. Allianspartierna bestämde sig på förslag från kristdemokraterna att ta bort den fastighetsskatt som så många kritiserade.

Väljarna röstade i september 2006 bort Socialdemokraterna från makten och valde att ge sitt förtroende till Kristdemokraterna, Moderaterna, Folkpartiet och Centerpartiet. Den fastighetsägare som under Socialdemokraternas regeringstid betalat 25 000 kronor per år i fastighetsskatt debiteras nu en kommunal fastighetsavgift på 6 000 kronor per år. Och många betalade tidigare en skatt på över 40 000 kronor per år. Snacka om skillnad!

Mona Sahlin vill behålla nuvarande fastighetstaxeringssystem som kostar många miljoner varje år.

Hon vill återinföra den statliga fastighetsskatten och ta bort den kommunala fastighetsavgiften. Hon vill minska de kommunala intäkterna. Hon vill att villaägare ska debiteras höga fastighetsskatter grundade på att grannarna sålt sina fastigheter till mycket höga priser. Hon vill återinföra förmögenhetsskatten. Bra att hon är tydlig så landets över 2,3 miljoner småhusägare vet var Socialdemokraterna står.

 

partisekreterare

Kristdemokraterna

Mer läsning

Annons