Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hela stan är full av Pokemon

Nittiotalskonceptet Pokemon är större än någonsin, med det nya spelet Pokemon go, som rekordsnabbt blivit en succé. Vi följer med Therese Lundgren och fångar några Pokemon med mobiltelefonen på Stortorget i Gävle.

Annons

"Titta här!" säger Therese Lundgren och visar mig skärmen på sin telefon. Vi är på Stortorget i Gävle, folk går omkring, butikerna har rea, allt är som vanligt och visas på hennes skärm. Men där finns också en Gastly. Det är en Pokemon som avtecknar sig som en svart bubbla med ett ansikte i ett moln av lila dimma. Den består till 95 procent av dödlig gas. Therese skickar en pokeboll mot den och lyckas fånga in den. Hon lägger den till det 30-tal Pokemon hon har i sin telefon nu. Hon började spela i förrgår. Och hon är helt biten.

– Jag skulle gå ut och handla mjölk i går. Det är en kvarts promenad till butiken. Men det tog fyra timmar innan jag kom hem igen.

Allt för att hon upptäckte en Pokemon i buskarna, och sedan hittade hon flera andra längre bort, och sedan glömde hon bort sig helt.

Spelet heter Pokemon go och har blivit något av ett fenomen, innan det ens har släppts i Sverige.

Kerstin Alex är speljournalist på Aftonbladet och beskriver Pokemon som "en stor del av mitt liv". Trots det hade hon aldrig kunnat ana att det här spelet skulle bli så stort.

– Det är enormt. Bara man går ut så snubblar man på folk överallt som håller på och kastar pokebollar på sina skärmar. Och det är redan nu! Då kan man föreställa sig att det blir rätt galet när väl släpps i Sverige.

Beskedet från spelföretaget Nintendo, som ligger bakom spelet, är att det ska släppas i Sverige inom mindre än en vecka. Att folk ändå kan spela det redan nu handlar om en inställning. Om man har en Iphone kan man ändra region tillfälligt till till exempel USA, där spelet redan är släppt.

Vi skrev om en föregångare till Pokemon Go, med teknik från samma företag, redan 2013. Läs om det här.

Att spelet blev så stort tror Kerstin Alex beror på en kombination av lyckliga omständigheter. Dels tekniken, med spelande i den verkliga miljön, som hittat sin plats på ett lyckat sätt här. Dels att Pokemon är en sak som många som blir vuxna nu har en relation till. Dels att det släpps på sommaren, när många har semester och är ute mycket. Och så är det tillgängligheten.

– Spelet är gratis och när man väl laddat ner det har man det i sin telefon. Om man går ett ärende eller en promenad plingar det till, och då kan man passa på att fånga en Pokemon.

Therese Lundgren tycker att man nästan kan kalla spelet för en hälsoapp, eftersom den gör att man vill komma ut och röra på sig. Dessutom är det ett socialt spel, där man kan träffa andra med liknande intressen.

– Det behöver inte vara just Pokemon. Det kan vara att man gillar annorlunda saker. Nördighet, över huvud taget.

Brukar du nynna på Pokemonlåten när du spelar?

– Ibland, haha! Och så blir jag sugen på att köpa filmerna och kolla igen. När jag var liten fanns det inte så många barnkanaler, så man tittade ju på Pokemon. Det är lite nostalgi.

Pokemon

Pokemon är ett medialt fenomen som skapades i Japan av Satoshi Tajiri under nittiotalet.

Pokemon utnyttjade samverkan mellan flera medier, som tv-spel, tv-serier, långfilmer, samlarkortspel och serietidningar.

Spelaren är Pokemontränare, som fångar en mängd olika varelser, tränar dem och sedan spelar med dem.

Med rätt behandling kan en Pokemon ofta utvecklas till en annan, enligt en specifik evolutionskurva.

Så gör du för att ladda hem spelet redan nu

Om du har en Iphone och vill spela redan nu - prova det här:

Öppna App Store och scrolla längst ner. Tryck på ditt Apple-ID och logga ut.

Öppna ”Inställningar” -> Tryck på ”Allmänt” -> ”Språk och Region” -> ”Region”

Välj USA -> Tryck på ”Klar” -> ”Fortsätt”

Sök och klicka in dig på Pokemon Go i App store. Om appen inte syns, ladda istället ner en annan gratis app.

Det kommer att stå ”Objektet är inte tillgängligt”. Klicka på ”Byt affär”.

Gå in i affären och till ”Pokemon Go”. Tryck på ”Get” och sedan ”Install.”

Tryck på ”Skapa nytt Apple-ID” och välj ”none” under betalningsinformation. Du kommer att behöva fylla i en amerikansk adress. Man kan fejka en.

Tryck ännu en gång på ”Get” och ”Install”.

Efter att ”Pokemon Go” är nedladdat är det fritt fram att logga in på ditt svenska iTuneskonto igen.

Man kan hämta det på Android också, men det olagligt än så länge.

Källa: Aftonbladet