Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hela världen lär av Gävle sjukhus

På Gävle sjukhus pågår forskning som hela världen kan ha nytta av.

På käkkirurgin har tandläkare till exempel kommit på hur fler personer som saknar tänder eller bär protes, på ett enklare sätt kan få fasta tänder förankrade i sina käkar.

Specialister från Iran, Australien, Italien, Thailand, Japan och många andra länder kommer hit för att lära sig hur man gör.

– Vi ligger i framkant av forskningen på flera områden, säger docenten och klinikchefen Mats Hallman.

Receptionen på sjukhusets specialisttandvård tar i en aldrig sinande ström emot remisspatienter från både Folktandvården och sjukvården.

Allt från tandlossning till bettproblem behandlas här. Kliniken har 50 anställda och utför cirka 1 500 operationer per år.

Men en dag i veckan tar några av tandläkarna inte emot några patienter. Då får de lägga pannan i djupa veck och forska.

– De senaste tio åren har vi haft två disputerade och två doktorander, och har gett ut ett 40-tal vetenskapliga publikationer, säger Mats Hallman. Det är bra jobbat av en avdelning på ett vanligt landsortssjukhus.

Huvudfåran i klinikens forskning drogs upp av Mats Hallman själv. För ett antal år sedan började han fundera på hur man skulle minska lidandet och kostnaderna när förlorat käkben skulle byggas upp inför tandimplantatbehandlingar.

Tidigare använde man ben från patientens egen höft för att bygga upp käkbenet. Med ”höftmetoden” var man tvungen att söva patienterna, och det krävdes lång konvalescenstid.

– Jag kom fram till att ben från kalv fungerade lika bra som patientens eget ben. Då kunde käkoperationen ske med lokalbedövning och vården blev mycket kortare, säger Mats Hallman.

Hans kollega på kliniken, Arne Mordenfeld, har gått vidare på ämnet. Han följer upp implantat gjorda i käkben stärkta med en blandning av patientens eget ben och kalvben blandat både i nya studier och långtidsstudier.

– Den typen av långtidsuppföljningar är mycket ovanliga, och värdefulla, säger Mats Hallman.

Men Mats slog sig inte till ro med kalvbensupptäckten. Alla patienter är inte tillfreds med tanken på ha rester från djur i sin kropp.

Därför knöt Mats till sig doktoranden Christer Lindgren, som nu har visat att syntetiska material, i det här fallet kalciumfosfat, fungerar lika bra som benersättning (se artikel nästa sida). Man slipper avliva djur för sakens skull och på sikt blir ingreppet ännu billigare.

– I en detalj är vi absolut världsledande, och det är att vi kommit på hur man behandlar ytan på kalciumfosfatpartiklarna för att benbildande celler lättare ska fastna, säger Mats Hallman. Resultaten är unika och metoden är patenterad.

Forskningen på specialisttandvården på Gävle sjukhus bygger helt på de inblandades egna idéer och engagemang, det finns ingen ”uppifrån” som ger dem uppdrag.

I vanliga fall börjar man med experimentell forskning som sedan går över i praktiskt arbete med patienterna. Här blev tandläkarna genom sitt arbete mer och mer nyfikna på hur allt hänger ihop och började testa förbättringar.

– Det är mycket forskningsintensivt för att vara en så liten enhet. Lusten och nyfikenheten smittar av sig. Ibland känns det som en universitetsklinik, säger Mats Hallman som lägger till att man fått ett bra samarbete med framstående laboratorier i bland annat Sverige, Tyskland, Österrike, England och Norge.

– Det bästa är att vi får en direkt koppling från ”provröret” till patienten, vi följer upp vår egen forskning i operationerna.

Mats Hallman ger en eloge till landstingsdirektören Svante Lönnbark som uppmuntrar till forskning på Gävle sjukhus.

– Redan när han var tandvårdschef gav han mig ledigt för att jag skulle kunna disputera, han förstod tidigt vikten av att ha forskning inom landstinget.