Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Heldag på havsisen

Nu är isarna farbara längs med Gävlekusten. I morse gav 30-talet åkare sig i väg från Axmar brygga för en heldagstur på havet.
– Men det är viktigt att ha respekt för isen, uppmanar Friluftsfrämjandets turledare, Fredrik Bjurbo.

Friluftsfrämjandet anordnar turer för allmänheten för åkare på alla nivåer. På söndagsförmiddagen samlades en avancerad och en nybörjargrupp vid Axmar brygga för att i strålande sol ge sig av ut på havet.

– Jag har åkt tre gånger tidigare den här säsongen för att reka, första gången efter julhelgen. Det har varit blankis, men nu har det fallit lite snö, säger Fredrik Bjurbo.

Det är farbart ända ut till Kusön, det vill säga cirka två till tre kilometer rakt ut från fastlandet. Här är isen från 20 centimeter ner till fem centimeter tjock, vilket är Friluftsfrämjandets gräns för allmänna turer.

Finns det en risk att ramla i om man följer med er?

– Ja, men det händer väldigt sällan och egentligen är det ingen fara att gå igenom om du har rätt utrustning och rätt kunskaper. Vi är mycket erfarna ledare.

Friluftsfrämjandet ställer dock vissa krav på de åkare som följer med på en tur. Du ska ha ryggsäck med rem runt midja och gren, ett komplett ombyte i en vattentät påse, matsäck, isdubbar nära halsen och en ispik eller stav i varje hand.

– Med rätt utrustning behöver du inte vara rädd, säger Fredrik Bjurbo.

Anne Lundgren har tagit med sig brodern Johan som gör sig premiär tur i dag. '

– Jag följer med bara för att syrran har tjatat så mycket.

Vad är det som fascinerar med långfärdsskridskor?

– Det är frihetskänslan och så händer det ofta att du ser havsörn. Och alla ljud från isen, säger Anne Lundgren.

Att åka på havis skiljer sig mycket från att åka på sjöis.

– Här har du alla islägen, inne i vikarna är det stabilt, medan det blir lite meer äventyr längre ut där isarna är svagare. Där händer att dyningar går in under isen och du får ett sving - en fantastisk upplevelse. Du kan få en liknade känsla på stora sjöar. Det är det vackra i hela skridskoåkningen, tycker jag, säger Fredrik Bjurbo.