Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helén är nummer 1

Glad, envis, ansvarsfull – och så samlar hon på grodor.

Sådan är hon Helén Norberg, Årets Affärskvinna, framröstad i tidningen Affärer.

Vi lägger till ytterligare en egenskap: ödmjuk.
– Jag vill tacka de som nominerat mig, läsarna som röstat på mig, men framför allt mina arbetskamrater. Vi är en tajt enhet här, där alla hjälper till där det behövs. Det här priset delar jag gärna med mig av, säger hon.


På Simson Power Tools på industriområdet Böle i Hofors härskar uppenbarligen ordning och reda. Det är lika välstädat i verkstaden som på kontoret.

Helén Norberg bjuder på wienerbröd och kaffe. Omtanken sitter i väggarna. Det gäller både gäster som kunder. Produkter som håller och leveranser i tid. Det är så man bygger upp ett förtroende.

– Vi har många trogna kunder som vi månar om, säger Helén och visar upp ett mejl där en kund tackar för en snabb leverans av reservdelar.Simson Power Tools, som idag ingår i Cellwood-gruppen med säte i Småland, har sitt ursprung i de båda Hoforsföretagen Interlink och Wallers som tillverkade domkrafter och barkmaskiner i mer än 50 år.

Det var just i Interlink som karriären startade för Helén. Hon gjorde praktik 1987 och året därpå fick hon av en slump hoppa in när en kontorist blev föräldraledig.

Hoforsföretagen köptes upp, verksamheten renodlades och för sju år sedan blev hon erbjuden jobbet som vd. Lite vånda var det allt innan hon accepterade.

Idag vill Helén gärna tona ner sin egen roll. Hon öppnar posten, sköter löner och leverantörsbetalningar, lagerhantering, bokslut och andra löpande saker. Men hon har också det operativa ansvaret för verksamheten. Framgångsrikt, det visar siffrorna, och något som inte gått obemärkt förbi.Helén Norberg fick flera nomineringar till priset Årets Affärskvinna. Vi saxar ur två:

”Hon gör ett fantastiskt arbete och driver företaget på ett utmärkt sätt både i Sverige och internationellt.”

”Hon har fått företaget att växa mellan 20 och 30 procent de senaste tre åren. Det finns inte många kvinnor i Gästrikland som kan konkurrera med sådana bra tillväxt- och ekonomiska resultat och som dessutom arbetar globalt på en internationell marknad.”I dessa finansiella orostider tycks Simson vara lika stabilt som sina domkrafter. Det pågående verksamhetsåret som sträcker sig fram till sista april kommer att omsätta runt 15 miljoner kronor. Det är ett fantastiskt utfall om man slår ut det på antalet anställda; fem i Hofors och två i Tyskland.

– På TV pratar man ständigt om lågkonjunktur och oro. Ibland vill man bara stänga av, trött på att höra hur eländigt allt beskrivs, det blir nästan som en självuppfyllande profetia, säger Helén Norberg.Simsons eftertraktade produkter är riktiga kraftpaket. Domkrafter som både lyfter och drar isär. Pump och cylinder sitter ihop och hydraulikoljan är inkapslad i godset vilket gör domkraften användbar även i vatten.

En rad olika modeller saluförs och nyproduktionen löper parallellt med service och tillhandahållande av reservdelar. Förlagan till dagens produkter är en Hoforsidé. Samma principer som gällde på 50-talet är fortfarande gångbara även om finish och utseende förbättrats.

Domkrafternas användningsområde är brett. Främst nödvändig hjälp i det tunga underhållet i industrin. En mer konkret uppgift är att rikta stora plåtar vid svetsning i till exempel varvsindustrin.

– 60 procent gå på export, säger Helén Norberg. Vi når hela tiden nya branscher och nya marknader. De senaste finns i Kina, Japan och Förenade Arabemiraten. Tillsammans med Exportrådet har vi också besökt Sydkorea där varvsindustrin är jättestor. Det är en satsning vi hoppas ska bli framgångsrik.Simsons vd samlar på grodor – bokstavliga sådana. På kontoret står de uppradade i varierande form och färg.

Bildliga grodor existerar inte. Hon har mani på att göra rätt.

Kriterierna för Affärers pris var bland annat en god ledare och ekonomiskt framgångsrik.

Helén Norberg svarar mycket väl upp till de egenskaperna.

Hon är en välförtjänt vinnare av utmärkelsen Årets Affärskvinna.
jan.sundstrom@gavlenyhetsbyra.se