Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helena Ekholmköpt av Tv 4

Annons

Jag har aldrig varit speciellt bra på att zappa med fjärrkontrollen. Ett snabbt bläddrande mellan kanaler och gluttande på korta sekvenser av tv-program ter sig helt meningslöst för mig.

Men de gånger jag försöker mig på konsten att zappa så fastnar jag alltid för en kategori tv-program – sport.

Det är kanske banalt, vad vet jag. Det är nog i alla fall aningen enkelriktat. Men det är en form av underhållning, kultur eller konst – kalla det vad du vill – som jag inte är ensam om att titta på.

I 90 procent av fallen väljer jag en fotbollsmatch. Just den här lördagskvällen bläddrar jag mellan Barcelona i spanska La liga och Milan i Serie A.

Framför den spanska matchen möts jag av en trygg och välbekant röst, som pedagogiskt förklarar allt i minsta detalj.

Rösten är Arne Hegerfors och han är av den gamla stammen. En av få kvarvarande kommentatorer som har klätt sig i Sportspegelns röda kavaj. På den tiden som vi inte hade något annat val än att se lerig engelsk fotboll, eftersom att det var det enda som visades. Något som gjort otaliga svenskar till anglofiler.

Under några år på 80- och 90-talet var Arne överallt på SVT – bland annat i Kryzz och Det kommer mera. Sedan försvann han till Canal plus, där en inte allt för vild gissning är att han bytte stora skaror av tv-tittare mot stora summor pengar.

För inom tv-sporten är kapitalismen kung. Rättigheter att sända sporter eller större idrottsevenemang säljs till höger och vänster. Tv-bolag som Viasat och Canal digital binder upp kunder i långa avtal med lockrop om att just de har de hetaste sporterna och matcherna. För att året efter ha blivit överbudade av något annat bolag.

Kvar sitter den uppbundne konsumenten och pungar ut åtskilliga hundralappar varje månad – utan att få det han eller hon trodde.

Tv-kanalerna lockar med långa magasin inom fotboll och hockey. Program där brist på rättigheter ofta hindrar dem från att visa klipp från matcher som sänds i andra kanaler.

Som tittare är man helt utlämnad till giriga bolagschefer.

Ytterst få verkar klaga, situationen har blivit normal.

I bakgrunden står public service och skrapar ihop smulorna som blir över.

Omtyckta helylle-programmet Vinterstudion har rullat i några år. Ett smart sätt av SVT att samla de idrotter som inte anses lika kommersiellt gångbara. Men när succén är ett faktum så väntar de stora sedelbuntarna runt hörnet.

Nu är Vinterstudion över för i år. Skidskytten Helena Ekholm har skjutit sina sista skott för den här säsongen. När nästa inleds någon gång i oktober-november gör hon det i Tv 4. I januari blev det nämligen klart att kanalen köpt rättigheterna till både världscupen och VM kommande vinter.

Public service framtid är på tapeten just nu. En utredning är att vänta. Mycket handlar om finansiering, en del om innehåll. Röster har höjts för att public service främst ska syssla med sådant som de kommersiella kanalerna inte vill sända.

Men hur tittarna ska få reklamfri och tillgänglig tv-sport av hög kvalitet är sorgligt bortglömt i diskussionen.

Mer läsning

Annons