Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helena Nyman: Gävle borde stå för öppenhet – i stället väljer man att dölja för att skydda politiker

 
Spritskandalen i Svenska kommunförsäkrings AB
Visa alla artiklar

I dag är det Pressfrihetens dag.

Med en över hundraårig tryckfrihet – den äldsta i världen – vilar det svenska samhället på en solid grund för fri och oberoende journalistik. En frihet som kan tyckas självklar. Men i många länder är den långt ifrån självklar och journalister både fängslas och dödas. 3 maj varje år firas dagen för att påminna världens regeringar om skyldigheten att upprätthålla yttrandefriheten. Med tanke på hur utvecklingen ser ut går strävan efter en fri press sorgligt dåligt.

I Sverige har journalister fortfarande stora möjligheter att både gräva och publicera sig. Utan ett fungerande regelverk hade till exempel Arbetarbladet inte kunnat granska det kommunala försäkringsbolaget för att visa hur politiker och tjänstemän festat friskt på skattebetalarnas bekostnad.

Knappast någon är väl obekant med SKFAB längre. Vd:n har fått sparken och politiker lämnat sina uppdrag. Rutinerna har skärpts väsentligt för att det inte ska hända igen. Allt till följd av att våra reportrar Joanna Wågström och Linnea Brundell begärde ut och gick igenom hundratals bar- och restaurangnotor. Viktig journalistik gör skillnad och i det här fallet ledde det till både förändringar och förbättringar.

Men när vi vill veta vad ansvariga politiker i Gävle har haft för mejlkonversation i ärendet blir det nobben. Kommunen vägrar att lämna ut handlingarna som rör försäkringsbolaget så vi kan se hur de agerat efter att Arbetarbladets uppgifter om representerandet blivit kända. Detta beslut har vi överklagat, som du kan läsa om här.

Det är viktigt att gå till botten. För tryckfriheten –alltså rätten att trycka och sprida information utan att censureras – bygger också på att det är möjligt att få ut uppgifter. Offentlighetsprincipen säger att alla har rätt att ta del av allmänna handlingar – så länge de inte är sekretessbelagda. Det betyder också att vem som helst får vara med i en domstolsförhandling eller på beslutande politiska möten.

Gävle kommun borde stå för öppenhet och visa att de inget har att dölja. Istället väljer man att göra just det. Dölja. Därmed skyddar man politikerna så att folket som valt dem inte kan få insyn.

Pressfriheten innebär också ett stor ansvar. Den ska vårdas.

I en annons i dagens Arbetarbladet säger jag att jag är beredd på fängelse. Det kan tyckas tillspetsat, men är helt sant. Som ansvarig utgivare är jag juridiskt ansvarig och en person som faktiskt tar ansvar. Så ser det inte alltid ut. Hat och hot, vilseledande information och direkta lögner sprids utan att avsändaren behöver stå för det. Det är ett stort problem. De här krafterna trummar ut budskapet om fake news för att undergräva den seriösa journalistiken.

Annonsen är en del i en kampanj som Tidningsutgivarna, TU, driver för att informera om svensk press och det pressetiska system vi följer.

Så låt oss 3 maj 2018 hoppas att världen tagit ett steg närmare en fri press och att de krafter som vill sänka förtroendet för medierna har mött rejält motstånd.