Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helena Nyman ny chefredaktör på Arbetarbladet

Helena Nyman blir ny chefredaktör och ansvarig utgivare för Arbetarbladet. Hon efterträder Daniel Nordström.

Helena Nyman har ett långt förflutet på Arbetarbladet men har det senaste året arbetat som redaktionschef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter Västernorrland, skriver Mittmedias ledning i ett pressmeddelande.

Helena är 52 år och har arbetat som journalist i över 30 år, varav de senaste 20 åren i arbetsledande position. På Arbetarbladet har hon tidigare varit bland annat bilageredaktör, redigerare, nattchef och nyhetschef och stf utgivare.

– Helena Nyman är en kompetent chef med stark förankring i den lokala journalistiken och hon kommer från dag ett att fortsätta den digitala resa Arbetarbladet är inne i. Helena kan utgivningsområdet och hon kan MittMedias sätt att jobba vilket garanterar att vi inte tappar fart. Det känns mycket bra att ha lyckats locka tillbaka henne till Arbetarbladet, säger MittMedias redaktionella chef AnnaKarin Lith, i pressmeddelandet.

Helena tillträder sitt nya jobb i början av mars 2016.

– Det har varit oerhört lärorikt att vara en del av SVT:s förändringsarbete och att jobba inom Public Service som är betydelsefullt för så många människor i Sverige, men nu kommer jag tillbaka till tidningsvärlden och den så viktiga lokala journalistiken. Jag är stolt över att åter få arbeta på Arbetarbladet och jag ser fram emot att samarbeta med en redaktion som brinner för de nära nyheterna, säger Helena Nyman.

Hur känns det nu?

– Det känns fanstatiskt roligt. Men det är naturligtvis blandade känslor, eftersom jag bara varit på SVT i drygt ett år. Och jag känner att det finns mycket mer kvar att göra här. Men chansen kommer när den kommer och jag tackade ja.

Har det varit på gång länge?

– Jag fick erbjudandet runt jul och bestämde mig ganska snabbt.

Under tiden i Sundsvall har hon veckopendlat från jobbet till familjen och hemmet i Sandviken.

Vad tar du med dig från SVT?

– Jag tar med mig erfarenheten av att vara med om förändringarna som SVT genomgått. Det har varit en väldigt stor apparat att förflytta, förändra utsändningar från andra orter och medarbetarnas nya roller.

Vilka utmaningar har Arbetarbladet?

– Vi måste fortsätta vara relevanta och hålla kvar i vårt starka förhållande till våra läsare i Gästrikland och Norduppland. Samtidigt måste vi driva på den digitala utvecklingen, den får aldrig tappa fart. Gefle dagblad och Arbetarbladet ska precis som tidigare samarbeta i vissa frågor men fortsätta att konkurrera med varandra och göra kvalitativ och relevant lokaljournalistik för våra läsare, säger Helena Nyman.

Har du redan nu några konkreta förändringar på gång?

– Nej jag kommer inte med en färdig agenda, jag kommer att få ett uppdrag av Mittmedias ledning. Sveriges lokaltidningar står inför en jätteutmaning men jag känner mig trygg med Mittmedias visioner. Det är en expansiv koncern som tänker framåt och kommit långt i sitt utvecklingsarbete, säger hon.

Anders Eklind, näringslivsreporter på Arbetarbladet och SJF:s ordförande för Gävlesektionen, är positiv till beskedet.

– Jag har jobbat med Helena i många år. Både när hon var chef i Sandviken och i Gävle. När jag jobbade med henne upplevde jag att hon är en väldigt drivande chef och en trevlig person som kan hålla reda på många saker samtidigt. Jag tror att hon har en kompetens och erfarenhet som krävs som chefredaktör och ansvarig utgivare för Arbetarbladet, säger Anders Eklind.

Han framhåller även att Helena Nymans lokala förankring är väldigt viktig.

– En styrka är att hon bor i spridningsområdet. Hon träffar läsarna dagligdags i affären. Jag tror att den närvaron är väldigt viktig för fortsättningen för Arbetarbladet. Jag tror också att det varit nyttigt för henne att hon samlat på sig erfarenhet från SVT inför denna nya, strategiska roll i ledningen för tidningen, säger Anders Eklind.