Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helges finns för alla

Del 44 av 50 Helges musikverksamhet och talangjakt lockar folk från hela landet. Men i Andersberg är Helges mer än det. I Andersberg är Helges nästan allt.

I kafeterian är det en lång kö av barn som ska äta mellis, i samma rum sitter några killar och spelar dataspel, några andra spelar biljard och vid pingisbordet är det match.

I ett rum förbereds det för en workshop om kost och i musikrummen ska det snart spelas in. På gymmet går en kvinna i slöja på rullbandet och en musklig man lyfter vikter i ett hörn.

Det sjuder av liv på Helges i Andersberg.

– All verksamhet är ett verktyg att nå folk och det är viktigt att få in alla sociala grupper i verksamheten, säger Lars Hall, föreståndare för allaktivitetshuset Helges.

Han började jobba på Helges fritidsgård på 80-talet, sedan dess har verksamheten utvecklats till att nå fler än de ungdomar i 13–17-årsåldern som fritidsgården vänder sig till.

– Nu har vi verksamhet för alla från 7-åringar, som kan komma på parkleken på sommaren, till de äldsta på gymmet. Vår allra äldsta gymmedlem var 97 år, tyvärr gick han bort förra veckan, säger Lars Hall.

Många fritidsgårdar stänger på skolloven – men inte Helges. Då anordnas det bland annat simskola, läger och parklek.

– Det är helt fel att stänga på loven. Det är ju då vi behövs här i Andersberg, annars går ungdomarna bara runt och driver. Många här har inte råd att åka på semester eller vara med i olika aktiviteter, säger Lars Hall.

Helges musikverksamhet med Johan Jämtberg i spetsen har fått mycket uppmärksamhet under åren. Dit kommer ungdomar från hela landet för att få sångcoachning, mest känd av dem som gått på Helges är kanske Molly Sandén. Men man har också många lokala förmågor som har vuxit upp i verksamheten. En av dem är Natalie Granath, hon började sångträna på Helges som sexåring, nu är hon 21 år och jobbar med att sångcoacha andra på Helges.

En annan stor del av verksamheten är idrott. Efter klockan åtta på kvällarna, när det finns lediga tider i sporthallen, spelar både ungdomar och vuxna fotboll. I sporthallens källare finns det också en kampsportlokal där man kör både karate, boxning och thaiboxning.

– Sedan har vi ju den nya konstgräsplanen också. En söndag när jag vara nere och kollade var det 110 personer som spelade spontanfotboll där. Och vi har medlemmar från 20 olika nationaliteter i fotbollsverksamheten, säger Lars Hall med nöjd min.

När jag åkte till Helges för att träffa Lars Hall ville jag få en bild av verksamheten, men det visade sig finnas så många olika rum och saker att göra att det är svårt att greppa. Jag inser nu att det är just det som är det fina med Helges. Här finns plats för alla!