Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hellre inflation än infektion

Vi befinner oss just nu i en global finanskris, en kris som drabbar människor i fattiga länder hårdast. Företrädare för världens mäktigaste länder kommer på en rad toppmöten framöver att diskutera hur det internationella finansiella systemet ska reformeras.

Ett stort hinder för en effektiv hiv- och aidsbekämpning är de hårda krav som Internationella Valutafonden, IMF, ställer på drabbade länder. För några år sedan beslutade IMF sig för att minska antalet krav på fattiga länder, och bara ställa de krav som är nödvändiga. Nu visar en ny rapport att IMF misslyckats med att minska kraven. I stället har antalet krav ökat de senast åren. Rapporten, som handlar om IMF:s roll i biståndet till Afrika 1999–2005, är gjord av IMF:s oberoende utvärderingsorgan. Den visar att en stor del av det ökade biståndet under denna period användes till att bygga upp valutareserver eller till att betala av interna skulder. Detta skedde bland annat för att möta IMF:s mål för inflationsbekämpning.

Även Världshälsoorganisationen WHO pekar ut IMF:s villkor som ett betydande hinder för att förbättra hälsosituationen för världens fattiga. WHO menar i en ny rapport att det är inflationsbekämpning som prioriteras, snarare än satsningar på sjukvård och hiv-bekämpning, när IMF förhandlar med fattiga länder.

Sverige bör därför, inom ramen för IMF, se till att kraven på makroekonomisk stabilitet inte motverkar fattiga länders möjlighet att satsa på sjukvård och utbildning. Dessa satsningar behöver kunna öka kraftigt och biståndet måste kunna användas till dessa livsviktiga sektorer. Infektion får inte ställas mot inflation.

Så kallad makroekonomisk stabilitet, som IMF prioriterar, är viktigt. Men ekonomiska ana- lyser visar att IMF:s krav är onödigt hårda och att de sker på bekostnad av hiv- och aidsbekämpning och möjligheterna att nå FN:s millenniemål. IMF har bara delvis hörsammat kritiken.

Sverige bör också stödja en öppen debatt och ett brett deltagande av relevanta aktörer i fattiga länder – olika ministerier, parlament och representanter från det civila samhället – i viktiga ekonomiska beslut som har en avgörande inverkan på möjligheten att bekämpa hiv och aids. Fattiga länder måste få stöd i form av tillgång till olika alternativa makroekonomiska analyser och vilka konsekvenser de har för möjligheten att till exempel anställa fler sjuksköterskor.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel