Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hellre ren än snygg

Annons

Man undrar ju.

Om Lortsverige har återuppstått (för er som inte blivit drillade i journalistikhistoria kan jag berätta att begreppet myntades av journalisten Lubbe Nordström som åkte runt på reportageresa i Sverige tidigt 1900-tal och skrev om den hiskeligt dåliga hygienen som gjorde folk sjuka, ja kanske till och med att de dog av smutsen).

Man undrar om Lortsverige har återuppstått. När man hör om människor som inte tvättar sina jeans på kanske ett halvår eller ännu längre tid. För att passformen blir bäst så. På ett halvår! Ingen tvätt! Och då handlar det inte om finjeansen som hänger på hedersplats i garderoben och tas fram vid högtidliga tillfällen som till exempel en fest (om man nu skulle ha ett par såna, det finns det säkert folk som har). Det handlar om jeansen som de här människorna har på sig var och varannan dag.

För att jeansen sitter snyggast då.

Anledningen till att det uppmärksammats är att jeansen är tokfulla av kemikalier som kan ge brännskador och annat hemskt, och från början var också vinkeln på reportagen om jeansen just det att vissa jeanstillverkare glatt pumpade in gift i sina brallor, helt olagligt. Men en hel del av kemikalierna försvinner när man tvättar jeansen, förklarades det (försvinner och försvinner kan man ju undra, de hamnar väl helt enkelt nån annanstans, som i ett vattendrag nära dig).

Men så var det just det där. Att folk inte tvättar sina jeans.

Så nu går folk omkring med kemikalieindränkta och väldigt smutsiga byxor. Men de sitter snyggt. Lortsverige 2009.

I badhuset finns också stråk av lort. Man fattar det på lapparna som regelbundet sätts upp på dörrarna in till omklädningsrummen, gärna med en uppkopierad tidningsartikel som beskriver problemet på nåt annat badhus nån annanstans. Lite här och där, och alltså med viss regelbundenhet, får killar för sig att det är snyggt (eller coolt eller tufft eller vad det nu handlar om) att ha kalsongerna på sig under badbyxorna. Alltså: Kalsong först, sen badbrallorna ovanpå.

Det blir lortigt det. Men man visar att man är helt uppdaterad på badhusdresscoden (den ack så viktiga).

Folk har för övrigt slutat att tvätta sig innan de går in till bassängen, det där man fick lära sig som barn att det var absolut livsviktigt att göra och man skulle inte sätta på sig badkläderna förrän man hade tvålat in sig ordentligt och det satt stora skyltar på väggen inne i duschrummet med färgglada ringar kring armhålorna, fötterna och skrevet för att man skulle fatta att det var de verkligt tvättkritiska områdena.

Nu drar folk på sig baddräkten och stänker möjligen på sig lite vatten från en dusch för att de råkar passera. Eller för att kolla att baddräkten sitter snyggt även i blött tillstånd.

Rätt så lortigt blir det.

Hel och ren hette det förr att man skulle vara. Hel och rätt är kanske det som gäller nu. Eller hel och snygg? Snygg och rätt? Rätt är snyggt och rent är fult?

Lortigt är det i alla fall. Och jag känner mig förfärligt gammal. Men förhållandevis ren.

Mer läsning

Annons