Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemligt hus öppnade dörren

Ett hemligt hus där finklädda män går ut och in. På lördagen kunde alla som ville besöka Frimurarhuset i Gävle.

– Jag har alltid undrat hur det ser ut här inne – nu tog jag chansen, säger Anita Turstedt.

Anita är född och uppvuxen i Gävle. Men det pampiga huset på Kyrkogatan 26 har hon aldrig varit inne i. Inte förrän nu. Men när hon såg att frimurarna skulle ha öppet hus passade hon på.

– Det känns lite speciellt att få komma in och det är väldigt fint här inne.

Vägarna pryds av målningar och de sköldar som medlemmar som kommit upp sig i graderna får skapa.

– Jag hade en släkting som var med, jag letade efter hans sköld men fick veta att den var på renovering, berättar Anita.

Lena och Thorsten Sahlström bor grannar med Frimurarhuset och de har nyfiket betraktat det och undrat vad som sker där inne.

– Vi ser att det är tänt ibland och att finklädda herrar går in och går ut men vi har inte vetat vad de har har för sig, berättar Lena som även tagit med sig barnbarnet Pontus Ekström.

Frumurarnas ritualer är fortfarande hemliga men på det öppna huset fick besökarna i alla fall uppleva hur ritualerna avslutas – då släcks ljuset och medan musik spelar lyses stjärnhimlen i ceremonisalens tak gradvis upp.

Vill man få veta mer än så måste man gå med. Och för att bli frimurare krävs att man är kristen, man, minst 24 år, har yrkeserfarenhet och dessutom ska man helst bli rekommenderad av minst två medlemmar.

Kvinnor får nöja sig med att följa med sina frimurande män på vårutflykter, gåsmiddagar och andra kringaktiviteter.