Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemligt vad polisenbetalar för tipsen

Den som lämnar tips om brott till polisen kan få en viss summa pengar som tack för hjälpen. Uppgifter om ekonomin kring polisens brottstipsare har tidigare alltid varit offentliga. Men efter ett beslut från Kammarrätten är polisen inte längre skyldig att lämna ut den informationen.

Det är nyhetsbyrån Siren som har begärt ut uppgifter om kostnaderna för utbetalningar till tipsare vid landets samtliga polismyndigheter för åren 2003–2007. Endast fem lämnade ut uppgifterna, en av dem var Gävleborg.

Siren överklagade de andra myndigheternas avslagsbeslut. Men nu anser alltså Kammarrätten i Stockholm att myndigheterna som inte lämnade ut uppgifterna gjorde rätt, eftersom informationen på olika sätt kan leda till att tipsare avslöjas.

Under 2004 hade polisen i Gävle sin högsta budget för brottstipsare – 97 000 kronor. Siffran hade dock sjunkit till 20 000 kronor för 2007.